Кламер БГ - Новини: Венецуелската опозиция няма да участва в парламентарните избори

Венецуелската опозиция няма да участва в парламентарните избори

Свят

|
Пон, 15 Юни 2020г. 11:45ч.
Венецуелската опозиция няма да участва в парламентарните избори

Венецуелската опозиция, която има мнозинство в парламента, няма да участва в следващите парламентарни избори, които се очаква да се състоят преди края на годината, съобщи Франс прес.

"Демократичните венецуелски партии нито ще лeгитимират, нито ще признаят законодателен фарс, организиран от диктатурата (на президента чавист Николас Мадуро) и обслужващ собствените й интереси", се казва в съвместно изявление на представители на 11 политически формации, включително четирите водещи опозиционни партии.

Опозицията порицава "диктаторското високомерие" на тези избори, които ще обновят състава на парламента. Според опозиционните формации този процес "ще задълбочи сегашната политическа криза".

В петък Върховният съд назначи нови членове на Националния избирателен съвет, който следи провеждането на избори. Все още не е определена дата, но според закона парламентарните избори трябва да се състоят тази година.

Върховният съд, обвиняван от опозицията в облагодетелстване на чавистката власт, назначи начело на съвета съдийка, на която Канада е наложила санкции. Така Върховният съд си присвои правомощия на еднокамарния национален парламент - единствената институция, която е контролирана от опозицията, отбелязва АФП.

"Часът настъпи!", заяви в Туитър президентът Мадуро ден след назначенията.

"Трябва да се борим заедно, повече от всякога", заяви от своя страна опозиционният лидер Хуан Гуайдо, признат за и.д. президент на Венецуела от петдесет страни по света.

Опозицията спечели парламентарните избори през 2015 г. и смята Мадуро за узурпатор, обвинявайки го в измама на президентските избори през 2018 година.

mediapool.bg