Кламер БГ - Новини: Великобритания стана първа в Европа по смъртност от Covid-19

Великобритания стана първа в Европа по смъртност от Covid-19

Свят

|
Вт, 05 Май 2020г. 16:22ч.
Великобритания стана първа в Европа по смъртност от Covid-19

Общият брой на жертвите на коронавирус във Великобритания надхвърли 32 хиляди във вторник и така държавата зае първото място в Европа по починали от заразата, предадоха световните агенции.

Данните на националната статистическа служба включват случаите на починали вкъщи, в сдомове за възрастни хора и хосписи, за които се предполага, че са имали Covid-19. Тази информация върви с малко закъснение спрямо ежедневната сводка от министерството на здравеопазването, включваща обаче само починалите от заразата в болница. Според статистиката до 24 април в Англия и Уелс са загинали от коронавирус 29 648 души, а с отчитането на леталните изходи в Шотландия и Северна Ирландия, броят на жертвите на епидемията става 32 313. Числото обаче в действителност е по-голямо, тъй като е от преди седмица.

Реално така Великобритания изпреварва по смъртни случаи Италия, която досега беше най-тежко пострадалата държава в Европа. Италианската бройка не включва случаи, за които има подозрения за Ковид-19.

Британската опозиция продължава да критикува правителството за това, че късно е реагирало на опасността от коронавируса и се е забавило с въвеждането на ограничителните мерки, а също така не е успяло да осигури масово тестване на населението и да набави достатъчно предпазно оборудване за работещите в болниците.

Премиерът Борис Джонсън обаче смята, че пикът на епидемията е прехвърлен и властите се готвят за постепенно разхлабване на карантината. Очаква се конкретните мерки да бъдат обявени още тази седмица.

За да избегне нова вълна на зараза с коронавируса, Обединеното кралство възнамерява да разчита, подобно на редица други държави, на приложение за проследяване, тествано във вторник на южния остров Уайт. Данните от него ще бъдат обобщавани в продължение на няколко седмици, съобщи Франс прес.

Приложението ще бъде на разположение за медицинския персонал на острова, уточни министърът на здравеопазването Мат Ханкок, а след това и за всичките 80 000 домакинства на остров Уайт.

Това приложение ще позволява да се предотвратява влизането в контакт с лице, дало положителна проба за коронавирус, чрез използването на блутут технология. Информацията за местоположението на човек ще се съхранява на телефона на потребителя, уточни министър Ханкок.

Коронавирусът е нанесъл най-сериозният удар върху британската икономика в живата памет на страната и може да доведе до спад със 7 процента на брутния вътрешен продукт, сочи ново изследване, проведено от IHS Markit.

Около 79 на сто от кафенетата и фризьорските салони са пострадали от мерките срещу коронавируса. Данните показват, че спадът на британската икономика през второто тримесечие на 2020 г. ще се задълбочава и ще има невиждан от съвременниците ефект, посочи Тим Мур, икономически директор на IHS Markit.

Според разпространени от правителството данни спадът на трафика на британските пътища е с около 35-40 на сто спрямо обичайното движение на моторни средства, отчитан от 275 автоматизирани станции. Така трафикът се е върнал на нивата на ранните 1970-те години.

mediapool.bg