Кламер БГ - Новини: Великобритания с рекорд на заразените с коронавирус - 41 000 нови случая за ден

Великобритания с рекорд на заразените с коронавирус - 41 000 нови случая за ден

Свят

|
Пон, 28 Дек 2020г. 18:45ч.
Великобритания с рекорд на заразените с коронавирус - 41 000 нови случая за ден

Великобритания регистрира рекордните над 41 000 нови случая на коронавирус за едно денонощие, предаде Ройтерс.

Агенцията обяснява пиковата стойност с разпространението на новия, по-заразен щам на коронавируса, идентифициран за първи път именно в кралството, както и със забавянето на някои данни заради дългия празничен уикенд.

За изминалите 24 часа във Великобритания са били потвърдени 41 385 нови случая на коронавирус. Починали са 357 души, дали положителна проба за коронавирус през последните 28 дни, сочат правителствените данни.

Общият брой на регистрираните във Великобритания заразени доближава 2 милиона и 330 хиляди. Страната е на шесто място в света по този показател.

Броят на починалите, дали положителна проба за коронавирус, надхвърли 71 000. Великобритания е на второ място в мрачната статистика в Европа след Италия, където смъртните случаи нараснаха днес с 445 до над 72 000. С повече от 8500 нови случая през последното денонощие, регистрираните заразени в Италия вече са над 2 милиона и 56 хиляди. Страната е на осмо място в света по този показател.

Заради рекордния брой новозаразени Великобритания може да преосмисли плановете си за връщане на учениците от средните училища в класните стаи след коледната ваканция. Това стана ясно от изказване на министър Майкъл Гоув, цитиран от Ройтерс.

По думите на Гоув настоящият план е учениците, които тази година ще полагат изпити при завършване на средно образование Джи Си Ес И (General Certificate of Secondary Education,GCSE) и ниво А (A Level, Advanced Level), както и деца на родители, работещи на първа линия, да се върнат в училище следващата седмица, а останалите ученици в средните училища - в седмицата след това.

Постоянно наблюдаваме ситуацията и ще разговаряме с директори и учители през следващите 48 часа, за да сме сигурни, че плановете ни наистина са реалистични, каза Гоув по радио "Таймс".

mediapool.bg