Кламер БГ - Новини: Великобритания отхвърли предложенията на ЕС за уреждане спора за Северна Ирландия

Великобритания отхвърли предложенията на ЕС за уреждане спора за Северна Ирландия

Европа

|
Ср, 11 Май 2022г. 17:43ч.
Великобритания отхвърли предложенията на ЕС за уреждане спора за Северна Ирландия

Лиз Тръс

Великобритания отхвърли предложенията на Европейския съюз за уреждане на ситуацията с търговските правила за британския район Северна Ирландия след Брекзит, като каза, че няма да се въздържа от предприемане на преки действия, предаде Ройтерс.

Постигането на споразумение, запазващо мира в Северна Ирландия и защитаващо единния пазар на ЕС, без да се стига до установяване на твърда сухопътна граница между британския район и Ирландия, или на граница в самата Великобритания, винаги е било най-голямото предизвикателство за Лондон във връзка с Брекзит. Великобритания договори протокол, който създаде митническа граница в морето между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство, но сега Лондон казва, че бюрокрацията, която се изисква, е непоносима. Консервативното британско правителство от месеци заплашва да спре да прилага протокола, което поражда опасност от търговска война с ЕС.

Брюксел предложи да облекчи митническите проверки през октомври, но британската външна министърка Лиз Тръс каза, че това не решава главния проблем, "а в някои случаи би ни върнало назад".

"Цените се повишиха, търговията е тежко засегната, а за хората в Северна Ирландия се прилагат различни закони и налози от тези от другата страна на Ирландско море, което ги оставя без (управляваща) изпълнителна власт и представлява заплаха за мира и стабилността", заяви тя.

По думите й правителството иска решение чрез преговори, но "няма да избягва да предприема действия за стабилизиране на ситуацията в Северна Ирландия, ако не могат да бъдат намерени решения".

В. "Таймс" съобщи, че правителството на британския премиер Борис Джонсън може да предложи законодателство за премахване на проверките на стоки и да каже на фирмите в Северна Ирландия да не се съобразяват с правилата на ЕС.

Според източник от управляващата Консервативна партия обявяването на законодателство, което на практика би спряло прилагането на протокола за Северна Ирландия, може да стане във вторник. Но не всички в британските управляващи среди биха подкрепили такъв подход, а за приемането на подобно законодателство от двете камари на парламента може да се необходими месеци, отбелязва Ройтерс.

Джонсън каза днес, че северноирландското мирно споразумение е най-важният договор, който трябва да се защитава, а въпросът с протокола за Северна Ирландия е необходимо да бъде уреден.

"Най-важното споразумение е 25-годишното Белфастко споразумение от Разпети петък - то е решаващо за стабилността на нашата страна", заяви той. "Това означава, че нещата трябва да получат междуобщностна подкрепа. Очевидно, след като протоколът за Северна Ирландия не постига това, е необходимо да го уредим", каза премиерът.

Руският президент Владимир Путин "би се радвал", ако Великобритания извърши едностранни промени на протокола за Северна Ирландия, заяви дипломат от ЕС, цитиран от ДПА.

Подобно решение "би било напълно безотговорен ход" и заплашва да подкопае западното единство във връзка с Украйна, както и усилията за защита на международното право от действията на Русия, каза дипломатът, пожелал анонимност. Според него "сега определено не е времето Великобритания да пропилява репутацията си на стожер на основания на правила международен ред".

mediapool.bg