Кламер БГ - Новини: Великобритания обяви, че не се страхува да излезе от ЕС без сделка

Великобритания обяви, че не се страхува да излезе от ЕС без сделка

Европа

|
Нед, 06 Септ 2020г. 11:26ч.
Великобритания обяви, че не се страхува да излезе от ЕС без сделка

Великобритания няма да мигне първа в търговските преговори с Европейския съюз и не се страхува да излезе от блока без сделка. Това заяви днес главният преговарящ на страната Дейвид Фрост, цитиран от Ройтерс.

Обединеното кралство напусна ЕС на 31 януари, но засега преговорите за ново търговско споразумение с блока не стигат до пробив.

"Ние дойдохме след правителство и преговорен екип, които мигнаха и чийто блъф се провали в критични моменти, а ЕС се научи да не взима думата ни на сериозно", каза Фрост в интервю за в. "Мейл он сънди". "Така че тази година опитваме да ги накараме да разберат, че държим на думата си и трябва да вземат на сериозно позицията ни", добави той.

Преговорите ще бъдат подновени във вторник в Лондон. Те буксуват заради искането на Великобритания да запази пълна автономия по отношение на държавната помощ и заради въпроса с риболова. Лондон казва, че ЕС протака преговорите и не може още да приеме напълно, че Обединеното кралство вече е независима страна.

Шансовете за сделка са 30-40 процента

Шансовете Великобритания да напусне ЕС без споразумение са нараснали силно, след като преговорите бяха застрашени от настояването на Лондон за пълна автономия над плановете за държавната помощ, посочват преговарящи и дипломати, цитирани от Ройтерс.

Възможността за постигане на сделка или за излизане без сделка са 50:50, посочва високопоставен европейски дипломат.

В преговорите не се наблюдава абсолютно никаква активност от британска страна. Ако този подход не се промени скоро, няма да можем да договорим споразумението навреме, допълни източникът.

Спорният въпрос в момента са държавните помощи.

Преговарящият на ЕС Мишел Барние отиде до Лондон в края на миналата седмица, за да заяви на британския си партньор Дейвид Фрост, че Великобритания трябва да вземе решение за държавната помощ, независимо дали ще се стигне до споразумение или не, отбелязват европейски дипломати.

След това Барние заяви, че Лондон не е показал достатъчно гъвкавост и творчество по въпросите за справедливата конкуренция, рибарството и разрешаване на спорове, за да бъде спазен крайният срок до края на октомври.

Великобритания не иска да допусне ЕС да има думата по правилата й за държавната помощ, което подхранва едно от най-големите притеснения на Брюксел - че един ден европейските производители ще се изправят пред силна конкуренция от икономика, точно до границата.

Според високопоставени служители в кабинета на британския премиер Борис Джонсън има само 30-40 процента вероятност да бъде постигнато споразумение, написа тези дни в. "Таймс".

Британски източник, близък до преговорите, заяви, че ЕС забавя диалога и трябва да разбере, че исканията му за държавната помощ и рибарството не са съвместими със статута на Великобритания на независима държава.

ЕС трябва да осъзнае, че това, за което настоява, е против това, за което британците гласуваха и не е нещо, което ще приемем, подчерта източникът.

Председателят на Европейската комисия Шарл Мишел призова Лондон да изясни плановете си за държавната помощ в бъдеще на фона на опасенията, че Лондон може да реши да оказва подкрепа на британски компании, които след това да имат несправедливо предимство на единния пазар на ЕС. "За танго са нужни двама", изтъкна Мишел.

В събота Франция отхвърли твърденията на британския в. "Телеграф", че европейските лидери се готвят да заобиколят главния преговарящ по Брекзита Мишел Барние, за да постигнат напредък в преговорите.

"Запазете спокойствие и подкрепяйте Мишел Барние", заяви в Туитър френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон, като перифразира известен британски лозунг от времето на световната война.

"Няма съмнение, че това е прочутото британско чувство за хумор, с което в. "Телеграф" е свикнал: Очевидно, пълна подкрепа за Барние и неговия мандат! фалшивиновини", добави Бон във втори туит, като добави линк към статията на британския вестник.

Ден по-рано в. "Телеграф" съобщи, че председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се готви да подготви почвата за намеса на европейските лидери в преговорите за Брекзита.

Преходният период за сключване на споразумение изтича на 31 декември, след което в търговията между Великобритания и ЕС ще се прилагат правилата на Световната здравна организация.

mediapool.bg