Кламер БГ - Новини: Великобритания въвежда поетапно от догодина граничен контрол за стоките от ЕС

Великобритания въвежда поетапно от догодина граничен контрол за стоките от ЕС

Европа

|
Пет, 12 Юни 2020г. 17:40ч.
Великобритания въвежда поетапно от догодина граничен контрол за стоките от ЕС

Великобритания обяви днес, че след края на преходния период за Брекзита ще въведе поетапно граничен контрол върху стоките, идващи от Европейския съюз, в опит да смекчи удара за компаниите, вече пострадали от коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс.

Правителството, което първоначално планираше от 2021 година да наложи пълен контрол върху вноса от ЕС, съобщи, че ще въведе промените на няколко етапа до 1 юли догодина. По този начин на фирмите ще бъде осигурено повече време за подготовка с документацията.

От 1 януари идната година вносителите на стандартни стоки като електроника и облекло ще разполагат с шест месеца за попълване на митнически декларации.

Митата ще трябва да се плащат, но плащанията ще могат да се отлагат, докато не бъдат изготвени митническите декларации, а междувременно компаниите ще трябва да помислят как да отчитат ДДС върху вносни стоки.

От април ще бъде въведено задължително подаване на декларации при внос на животински продукти и растения, а от юли ще има пълна проверка за всички търговци и стоки.

Правителството предоставя пакет от 50 милиона лири за набиране на персонал, обучение и ново компютърно оборудване за компаниите, работещи в митническия сектор.

Британските власти ще изградят нови гранични съоръжения за извършване на проверки и ще осигурят подкрепа за пристанищата, които се нуждаят от нова инфраструктура.

mediapool.bg