Кламер БГ - Новини: Великденска литургия бе отслужена в парижката "Нотр дам" само пред няколко души

Великденска литургия бе отслужена в парижката "Нотр дам" само пред няколко души

Европа

|
Пет, 10 Апр 2020г. 16:59ч.
Великденска литургия бе отслужена в парижката "Нотр дам" само пред няколко души

В катедралата "Нотр дам", макар и опустошена от пожара миналата година, бе отслужена света литургия на католическия Разпети петък, въпреки че френската столица е блокирана от строга карантина заради епидемията от коронавируса, предаде ДПА.

Само трима души помагаха на архиепископ Мишел Опети по време на службата в 800-годишната катедрала, на която имаше само седем присъстващи. Някои от тях освен в каски бяха и в защитни медицински костюми. Самият архиепископ влезе вътре със строителна каска на главата, която свали, за да се поклони пред Трънения венец, спасен по време на пожара. Реликвата бе донесена в специална прозрачна кутия за случая.

"Събрали сме се в този полуразрушен храм, за да кажем, че тук все още има живот", каза в началото на проповедта си Мишел Опети. "Днес светът страда от епидемия, която отне живота на много хора и парализира обществото ни. Да, ние, разбира се, ще отпразнуваме Възкресението Христово, защото славим живота, който е по-силен от смъртта. Славим любовта, която ще възтържествува над ненавистта. О, Боже, ела и ни покажи, че не ни изоставяш в това тежко време, което трябва да преживеем", помоли се архиепископът.

Проповедта бе съпроводена от четене на религиозни текстове и песнопения. На цигулка свири известният френски музикант Рене Капюсон.

Това бе втората служба, състояла се в катедралата почти година след пожара. Първата, в която участваха 30 свещеници за освещаване на олтара на храма, се състоя на 15 юни м.г. Заради карантината публика вътре днес не бе допусната, отцепен бе и площадът пред катедралата в сърцето на Париж. Службата от безлюдния величествен храм бе предавана по френския телевизионен канал Бе Еф Ем.

mediapool.bg