Кламер БГ - Новини: Вдигането на пенсиите с 20% мина първото сито в парламента

Вдигането на пенсиите с 20% мина първото сито в парламента

България

|
Ср, 23 Ноем 2022г. 18:49ч.
Вдигането на пенсиите с 20% мина първото сито в парламента

Вдигането на пенсиите с 20% мина първото сито в парламента

Социалната комисия в парламента одобри на първо четене законопроекта на "Продължаваме Промяната" (ПП), според който пенсиите ще бъдат вдигнати с около 20% догодина. Измененията в Кодекса за социално осигуряване бяха подкрепени с 9 гласа "за", 5 "въздържали се" и 0 "против". Не е ясно откъде ще дойде финансирането на евентуално по-високите пенсии, след като няма внесен законопроект за държавния бюджет за 2023 г.

Предложението на ПП предвижда пенсиите ежегодно да се вдигат от 1 юли с решение на надзорния съвет на Националния осигурителен институт с онзи от двата показателя, който е нараснал в по-голяма степен - или със 100% от ръста на инфлацията, или със 100 процента от ръста на осигурителния доход през предходната календарна година. В момента индексацията е с 50% от ръста на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени.

Ако предложението на ПП стане факт, пенсиите догодина ще се вдигнат с около 20%.

Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната" обясни пред БТА, че промяната на т.нар. "швейцарско правило" се налага, защото то не е адекватно за българската реалност, а прието предложение ще доведе до това да не се допуска в бъдеще разлика между "стари" и "нови" пенсии.

В същото време социалната комисия отхвърли на първо четене проекта на "БСП за България", с който се предлагаше отпуснатите с начална дата до 24 декември 2021 г. пенсии да се преизчислят от 1 януари 2023 г. с процент 1.35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане в съответната пропорционална част от този процент за месеците осигурителен стаж без превръщане.

Законопроектът не бе одобрен, тъй като получи 4 гласа "за", 6 "против" и 8 "въздържали се".

Депутатите отхвърлиха на първо четене и предложението на ДПС редовната наборна военна служба да се зачита за действителен стаж.

mediapool.bg