Кламер БГ - Новини: Вашингтон санкционира 4 китайски и руски компании за подкрепа на иранската ядрена програма

Вашингтон санкционира 4 китайски и руски компании за подкрепа на иранската ядрена програма

Свят

|
Съб, 28 Ноем 2020г. 08:45ч.
Вашингтон санкционира 4 китайски и руски компании за подкрепа на иранската ядрена програма

Ръководителят на американската дипломация обяви налагането на нови икономически санкции срещу четири китайски и руски компании, обвинени в подкрепа на развитието на иранската ядрена програма, съобщи Франс прес.

САЩ наложиха санкции на четири компании в Китай и Русия заради подкрепата им за иранската ядрена програма, написа в Туитър американският държавен секретар Майк Помпейо.

В сряда Вашингтон наложи наказателни мерки на две базирани в Китай компании, Chengdu Best New Materials ("Чънду Бест Ню Матириълс") и Zibo Elim Trade ( Зибо Елим Трейд"), като и на две компании, базирани в Русия, Nilco Group ("Нилко Груп") и Joint Stock Company Elecon ("Джойнт Сток кампъни Елекон").

Тези компании, обвинени, че са "доставяли съвременни технологии и оборудване за иранската ракетна ядрена програма", ще се сблъскат с ограничения при получаването на помощ и износа си за период от две години, уточни в комюнике американският Държавен департамент.

Ще продължим да използваме всички санкции, с които разполагаме, за да попречим на Иран да увеличи ядрения си капацитет, подчерта Помпейо.

През 2018 г. американският президент Доналд Тръмп оттегли САЩ от международното споразумение, подписано три години по-рано с Иран, за да му попречи да се сдобие с ядрено оръжие, с аргумента, че то е недостатъчно обвързващо.

Тръмп наложи още по-тежки американски санкции на ислямската република в рамките на политика на "максимален натиск".

Оттогава САЩ са решени да санкционират всяка държава или чуждестранна компания, които не зачитат техните ограничителни мерки.

mediapool.bg