Кламер БГ - Новини: "Вашингтон пост": Тръмп е игнорирал предупрежденията на службите за вируса

"Вашингтон пост": Тръмп е игнорирал предупрежденията на службите за вируса

Свят

|
Съб, 21 Март 2020г. 19:23ч.
"Вашингтон пост": Тръмп е игнорирал предупрежденията на службите за вируса

Президентът Доналд Тръмп месеци наред е игнорирал предупрежденията на американските разузнавателни служби за заплахата от пандемия от коронавируса, съобщи "Вашингтон пост". Изданието се позовава на официални източници, запознати с докладите и предупрежденията на службите, които още в началото на годината са описали характера и глобалното разпространение на вируса, как Китай явно подценява опасността му, също и потенциалната нужда от мерки за сдържането на заразата. Тръмп обаче е предпочел да пренебрегне информацията или просто да не я приема сериозно.

Доналд Тръмп може би не е очаквал това, но много други хора в правителството са били наясно, но не са успели да го накарат да предприеме нещо, твърдят източниците на "Вашингтон пост".

Вестникът отбелязва, че малко след като вирусът започна да се разпространява в Китай, ЦРУ предупреди, че това е възможна пандемия. В началото й Тръмп наричаше заразата "маловажна", а опасността от нея - "преувеличена".

ЦРУ следи ситуацията в Китай от първия ден, предупреждавайки, че властите там прикриват истинската картина, която е много сериозна.

Потърсени за коментар от "Вашингтон пост", ЦРУ и кабинетът на директора на Националното разузнаване са отказали такъв.

Говорител на Белия дом е завил пред изданието: "Президентът Тръмп предприе исторически, агресивни мерки за защита на здравето, благосъстоянието и сигурността на американския народ и правеше това, докато медиите и демократите избраха да се съсредоточат само върху тъпата политика на фалшивия нелегитимен импийчмънт. Повече от отвратително, подло и позорно е страхливи неназовани източници да се опитват да пренаписват историята – това е ясна заплаха за тази велика страна".

Информиран източник е заявил пред Си Ен Ен, че през януари и февруари комисиите по разузнаване в Конгреса на САЩ са били брифирани за заплахата от коронавируса.

Докладите на службите не прогнозират кога вирусът може да удари САЩ, нито препоръчват стъпки, които да се предприемат. Те проследяват разпространението на вируса в Китай и след това в други страни, като предупреждават, че китайските власти омаловажават щетите.

Вътре в администрацията на Тръмп, съветниците напразно са се опитвали да го убедят колко сериозен е вирусът, пише "Вашингтон пост". Секретарят по здравеопазването и социалната политика Алекс Азар не е могъл да обсъди с Тръмп проблема за вируса до 18 януари. Когато това се случва, президентът го прекъснал и попитал кога ще бъде възобновена продажбата на електронни цигари, твърдят пред изданието двама висши представители на администрацията.

По-късно през януари съветници на Тръмп се срещат с тогавашния шеф на кабинета му Мик Мълвани, в опит да го убедят да се вземат мерки на по-високо равнище. Директорът на съвета по вътрешна политика в Белия дом е заявил, че ако не се предприемат сериозни действия срещу вируса, той вероятно ще стане главна и централна тема в следващите месеци и може да застраши преизбирането на Тръмп.

Подобни срещи са се провеждали и следващите седмици, но Тръмп не е вземал насериозно проблема с вируса, тъй като не е мислил, че той може да проникне широко в САЩ. Освен това той е отричал заплахата от вируса, като е предпочитал да вярва на информацията, давана му от китайския президент Си Дзинпин, пише "Вашингтон пост".

Представители от администрацията казват пред изданието, че дори и след като някои от съветниците на Тръмп са настояли, че Китай не представя точни данни за равнищата на зараза и смъртност вследствие на коронавируса, в края на януари Тръмп публично е похвалил Пекин за справянето му с болестта.

По време на среща през февруари Тръмп е заявил, че ако окаже по-голям натиск върху президента на Китай, той няма да е толкова склонен да споделя как те се справят с епидемията.

Дори когато в САЩ са засечени първи случаи на коронавирус, Тръмп е бил против Covid-19 да бъде определян като сериозна заплаха. Завръщайки се от Индия, Тръмп се е оплакал, че Нанси Месоние от Центъра за контрол и превенция на болестите плаши инвеститорите със своите изявления от края на февруари, че промените в нормалния живот ще са много тежки, като се има предвид мощното разпространение на вируса.

mediapool.bg