Кламер БГ - Новини: Вашингтон и Сеул проверяват слух, че Ким Чен-ун е болен, Пекин се съмнява

Вашингтон и Сеул проверяват слух, че Ким Чен-ун е болен, Пекин се съмнява

Свят

|
Вт, 21 Апр 2020г. 17:08ч.
Вашингтон и Сеул проверяват слух, че Ким Чен-ун е болен, Пекин се съмнява

Южнокорейски и китайски източници изразиха съмнения относно съобщенията, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е много тежко болен, след като медии писаха, че той е претърпял сърдечносъдова процедура в болница и животът му е в "сериозна опасност", предаде Ройтерс.

"Дейли Ен Кей" (Daily NK), базиран в Сеул специализиран сайт, съобщи късно снощи, като се позова на неназован източник в Северна Корея, че 36-годишният Ким се възстановява след претърпяна процедура на 12 април.

По-рано във вторник АП съобщи, че южнокорейското правителство проверява информации, разпространени от американски медии, че севернокорейският лидер е в нестабилно здравословно състояние след претърпяна операция. Представители на южнокорейското министерство на националното обединение и на Националната разузнавателна служба на Южна Корея заявиха, че засега не могат да потвърдят информацията.

Телевизия Си Ен Ен цитира американски представител, запознат отблизо с въпроса, че Вашингтон следи разузнавателни данни, че животът на Ким е в сериозна опасност след хирургическа интервенция.

Два южнокорейски правителствени източника обаче отхвърлиха съобщението на Си Ен Ен, без да уточнят за каква операция става дума. От южнокорейското президентство обявиха, че няма необичайни сигнали от затворената Северна Корея.

Представител на комисията за връзки с чужбина на Китайската комунистическа партия, която се занимава със Северна Корея, каза за Ройтерс, че не вярва Ким да е много тежко болен.

Според "Дейли Ен Кей" севернокорейският лидер е бил приет в болница на 12 април, само часове преди извършването на сърдечносъдовата процедура, тъй като здравето му се влошавало от август насам заради прекалено тютюнопушене, наднормено тегло и преумора.

Сайтът твърди, че в момента Ким се възстановява във вила в курорт на източното крайбрежие на Северна Корея.

mediapool.bg