Кламер БГ - Новини: Варненски квартал отново е под вода след авария (видео)

Варненски квартал отново е под вода след авария (видео)

България

|
Съб, 13 Май 2023г. 19:40ч.
Варненски квартал отново е под вода след авария (видео)

Варненски квартал отново е под вода след авария (видео)

Магистралният водопровод "Варна-Златни пясъци" за пореден път аварира тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на "Водоснабдяване и канализация - Варна" (ВиК) ООД.

Новият пробив е на ул. "Петър Скорчев" в кв. "Бриз" на около 50 - 70 метра над предишната авария, която стана преди около месец - на 18 април. Тогава водопроводът се спука и остави без вода един квартал и три местности край Варна.

Тъй като това е пета аврия с този водопровод през последните години, живеещи в квартала питат трябва ли да се стигне до жертви, за да се вземат мерки.

Причините за аварията

При новата авария системата за автоматично спиране на водата се е задействала веднага. В резултат количеството на вода и инертни материали от строежа на склона са значително по-малко като количество спрямо предишната авария.

Те ще бъдат почистени възможно най-бързо. Аварийните екипи вече се комплектоват с нужната техника и предстои да започнат работа за отстраняване на аварията.

Абонатите на ВиК - Варна няма да останат без вода. Те са превключени на резервно водоподаване до пълното отстраняване на аварията, се казва в информацията на ВиК дружеството.

Още след пробива на тръбата през април ръководството на ВиК Варна е внесло в "Български ВиК холдинг" АД доклад за състоянието на водопровода, който аварира за пети път в района на паметника на Българо-съветската дружба.

Компанията иска да бъдат отпуснати средства за аварийно отстраняване на стъклопластовата тръба в рисковия участък и поставянето на значително по-устойчива метална тръба, пише в съобщението на ВиК.

Причините и при тази авария са същите. Към грешките, допуснати още при проектирането, се наслагват наклонът на терена, възможните движения на земните маси и подкопаването на отделни участъци в резултат на застрояването и движението на тежка механизирана техника, обслужваща строежите.

Този участък на магистралния водопровод е строен по програма ИСПА от 2005 до 2007 г и е прераден за експлоатация на "ВиК - Варна" ООД през 2008 г., припомнят от ВиК.

В годините дружеството е предприело локални мерки за предотвратяване на сериозни поражения при авариране на конкретния участък, част от които е и системата за автоматично затваря крановете за водоподаване при рязък спад на налягането, предизвикан от пробив на тръбата.

ГЕРБ иска оставката на шефа на ВиК Варна

Заради поредната мащабна авария в квартал "Бриз" днес, от пресцентъра на ГЕРБ във Варна разпространиха до медиите писмо, с което централата настоява за незабавната оставка на управителя на "ВиК - Варна" ООД инж. Веселин Русев.

От ГЕРБ посочват, че инж. Русев трябва да подаде оставка и заради "очевидната професионална немощ да се справи с проблеми, свързани с изпълнението на водния проект на Варна, чиято стойност е около 140 милиона лева. От партийната централа припомнят, че управителят на "ВиК" бе назначен на този пост в началото на тази година от служебното правителство.

"Не виждам защо да си подавам оставката. Аз съм на поста от два месеца. Осигурил съм финансиране за отстраняването на проблема", каза Веселин Русев пред бТВ. Той обясни, че аварията се дължи на грешно изпълнен проект с европейско финансиране преди 15 години.

Тъй като водното дружество е с 51 процента държавно участие, от ГЕРБ искат и оставката на министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

При аварията през април община Варна поиска от министър Шишков да бъде извършена спешна проверка на състоянието на водопровода. "Такава не е направена до момента. Заради това бездействие настояваме той да бъде отстранен", се казва в писмото на варненската централа на ГЕРБ.

Живеещите в квартала: Трябва ли да има жертви, за да се вземат мерки

При петте случая с аврирането на водопровода досега единствените разрушения са материални. Улицата става непроходима. Има и пострадали автомобили.

Трябва ли да се стигне до жертви, за да се вземат мреки и да спрат авариите, попита живеещ на улицата пред бТВ.

mediapool.bg