Кламер БГ - Новини: Варна и Бургас се конкурират за европари за градска железница

Варна и Бургас се конкурират за европари за градска железница

България

|
Четв, 11 Юни 2020г. 11:20ч.
Варна и Бургас се конкурират за европари за градска железница

Варна и Бургас са в съревнование кой ще спечели европейско финансиране за изграждане на градска железница. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов. Той е на посещение във Варна, за да провери инфраструктурни обекти. По традиция риалити шоуто се предава на живо на страницата във "Фейсбук" на премиера.

"Брюксел иска да види освен метрото и в други градове градска железница. Предупреждавам те, съревновате се с Бургас, които искат да направят гарата до Сарафово", каза Борисов на Портних.

Варненският кмет отбеляза, че е изключително важно и доизграждането на магистрала "Хемус", която трябва да свърже София с Варна. Магистралата се строи от 70-те години на миналия век.

"Ще кажеш на варненци, че "Хемус" се строи", каза Борисов. По думите му в момента се работи усилено в участъка около Търговище. Другата седмица започва работата и в двете посоки от магистралата от Велико Търново.

По време на обиколката Борисов се спря при катаджия и го попита дали варненци карат бързо. Портних обясни, че новите булеварди помагат на шофьорите да увеличат газта.

Борисов попита и как варненци приемат новия булевард "Левски", който се прочу с овалното кръгове и на няколко пъти остана под вода след обилни валежи. Варненският кмет отговори, че на хората много им харесва.

Премиерът се отби и в обновената детска градина "Карамфилче". Поинтересува се дали във Варна има чакащи деца в ясли и детски градини, така както е в София. Портних отговори, че проблемът е решен, а "най-малките варненци" са основния му приоритет. "Важно е хората да го оценяват, за тях го правим", каза Борисов.

Премиерът се отправи на посещение към болница "Света Анна" в града, а след това ще наблюдава учение с ракети на нос Емине.

Борисов коментира, че случаите с коронавирус у нас растат, но сме на границата на разумния риск, ако се спазват дисциплина и дезинфекция и се внимава.

"Как ни вървеше икономиката, щяхме да минем тази година 130 милиарда. Сринаха се финансите и икономиката. Коронавирусът ни съсипа, съсипа света. Хем много хора умряха, хем икономиките се сринаха. Не можем да кажем, че сме спокойни. Умоляваме хората да не мислят, че това е приключило. Много хора прекарват вируса леко, оздравелите са ни много повече, да пазим възрастните", коментира Борисов.

Той разгледа напълно ремонтирания операционен блок на болницата.

"Само поглеждаме ние, да не замърсим. Това вече работи, нали? Добре, докторе, да излизаме", приключи с обиколката той.

И продължи с традиционното си - "Как сте, булки? Харесва ли ви? Щом ви харесва на вас, значи е добре станало".

mediapool.bg