Кламер БГ - Новини: Важен въпрос в изборния ден: Ще се заснема ли броенето на гласовете?

Важен въпрос в изборния ден: Ще се заснема ли броенето на гласовете?

България

|
Съб, 03 Апр 2021г. 23:39ч.
Важен въпрос в изборния ден: Ще се заснема ли броенето на гласовете?

Дали ще има видеонаблюдение при броенето на бюлетините е един от въпросите в изборния ден, на който няма еднозначен отговор. В петък съдът онлайн излъчването извън закона, но от платформата "Ти броиш" обявиха, че такова ще има.

Възможно е тази ситуацията да доведе до напрежение в някои секции в страната след края на изборния ден, когато наблюдатели и застъпници от платформата ще извадят телефоните си и ще снимат как се броят бюлетините и как се попълват протоколите в различни секционни комисии.

Наблюдателите и застъпниците са инструктирани да снимат самия процес, а не лицата на членовете в секционната комисия.

Заради сагата с видеонаблюдението, която продължи повече от месец, е възможно в някои секции заснемането да бъде позволено от членовете, а в други – не.

В петък Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане искането да бъде спряно временно действието на указанията на ЦИК, с които беше забранено на застъпници и наблюдатели да излъчват на живо процеса след края на изборния ден в секциите.

През февруари забраната за видеонаблюдението беше въведена със съвместни указания на ЦИК и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) за обработването и защитата на личните данни в изборния процес. В тях се казваше, че "средствата за масово осведомяване, фотографите, журналистите и видеооператорите на свободна практика" могат да снимат в помещението.

"Всички останали участници в изборния процес не могат да обработват лични данни чрез видеозаснемане и/или разпространение поради несъвместимост на ролята им в изборния процес с целта на обработване на лични данни чрез видеозаснемане в изборния процес", пише указанията.

Срещу съдържанието на инструкциите беше подадена жалба, а на първа инстанция Софийският административен съд (АССГ) разреши заснемането на обработването на гласовете и обяви, че видеонаблюдението гарантира "прозрачност, обективност, законосъобразност на изборния процес, равнопоставеност на субектите в него и осигуряване на свободата на изразяване и правото на информация".

ЦИК обаче реши да обжалва и направи всичко възможно съдът да не се произнесе преди изборите, за да блокира възможността за наблюдение.

Така в петък ВАС обяви, че не е налице процесуална възможност за произнасяне по съществото на заявеното искане, защото по делото няма представени нови факти и обстоятелства. Следващото заседание по делото е насрочено за 14 април.

Идеята на "Ти броиш" обаче е да заобиколят указанията като техните застъпници просто не разпространяват лични данни – т.е. лицата на членовете на СИК например.

Самата платформа има амбицията, освен видеонаблюдение, да осигури и паралелно преброяване на резултатите на изборите. Като за целта застъпници и наблюдатели ще изпращат копия на протоколите на секционните комисии. Идеята е паралелното броене да бъде завършено преди ЦИК да обяви официалните резултати и да служи като контрола за манипулации.

Уважаеми читатели, очакваме вашите сигнали, впечатления и коментари, включително снимки и видеа, за хода на изборите. Може да изпратите съобщение към страницата на Mediapool.bg във Фейсбук или на e-mail mediapool@mediapool.bg.

mediapool.bg