Кламер БГ - Новини: Христо Иванов: ГЕРБ без Борисов е като ДПС без Пеевски – мимикрия

Христо Иванов: ГЕРБ без Борисов е като ДПС без Пеевски – мимикрия

Интервюта

|
Четв, 18 Март 2021г. 11:45ч.
Христо Иванов: ГЕРБ без Борисов е като ДПС без Пеевски – мимикрия

Ние не можем да подкрепим силите на статуквото, но ще търсим широки мнозинства за конкретни приоритети, без да правим компромиси с тези приоритети и да влизаме в задкулисни сделки. Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в интервю за Mediapool. Той допълва: "Ние няма да подкрепим никаква управленска конфигурация с мандат на ГЕРБ. Нито с премиер Борисов, както беше обявено от Тома Биков, нито нещо друго". "Демократична България" не гледа своята кауза за дълбока съдебна реформа като на предмет на някаква търговия. "Не може да правим съдебна реформа, докато даваме още власт на корупционерите", казва Христо Иванов.

Г-н Иванов, какво означава видеонаблюдението в секциите за честността на изборния процес?

Решението на съда ни дава възможност да организираме много по-честни избори, в чийто резултат обществото ще има по-голямо доверие. Излъчването на броенето повишава рязко прозрачността на отчитането на изборния резултат и вдига доверието на хората в процеса. Дава много силен инструмент в ръцете на застъпниците и наблюдателите да предотвратят злоупотреби, това е мощен фактор за превенция. Нашата платформата "Ти броиш" ще предостави и тази опция - да се излъчва от всяка секция, в която се извършва наблюдението.

Кои са възможните и невъзможните партньори за вас в следващия парламент?

В нашето коалиционно споразумение е фиксирано, че ние по никакъв начин не можем да подкрепим управление на ГЕРБ, БСП, ДПС и Патриотичния фронт. На практика не можем да подкрепим мандат за партиите в сегашния парламент. Нашата стратегическа цел е да отстраним от властта ГЕРБ и ДПС. Това означава, че ние не само не можем да дадем подкрепа, но и ще работим за тяхното отстраняване и карантиниране далеч от властта. Те са носители в летална степен на корупционния вирус. Българската държавата и нейните институции трябва да бъдат разкачени от ГЕРБ и ДПС и поставени на много сериозна социална дистанция от тях, за да може изобщо да говорим за някакво изчистване от корупцията.

"Демократична България" има 12 основни приоритета. По тях ще търсим широки конституционни мнозинства, защото част от тези приоритети изискват конституционни промени, включително съдебната реформа, изчистването на регулаторите, въвеждането на лустрацията, въвеждането на пряка конституционна жалба. Всичко това изисква конституционни промени. Нашата стратегия е да се обърнем към съвестта на всеки един народен представител, а не към партийните централи. Ние очакваме от всеки един човек, получил мандат от народа, да подкрепи предложенията ни.

Идеята е, че ние не можем да подкрепим силите на статуквото, но ще търсим широки мнозинства за конкретни приоритети, без да правим компромиси с тези приоритети и да влизаме в задкулисни сделки.

Ние няма да подкрепим никаква управленска конфигурация с мандат на ГЕРБ. Нито с премиер Борисов, както беше обявено от Тома Биков, нито нещо друго. Например, има вариант, в който ГЕРБ ще се опитат да изтикат напред някой с международно лустро или "демократична" легитимация - добре изглеждащ сламен човек. Да опитат да покажат една много по-приемлива фасада. И това нещо няма да подкрепим. Няма да подкрепим пощенска кутия в Министерския съвет, през която Бойко Борисов от Банкя да продължи да кара както си знае. Нека отсега да е ясно на хората, които си залагат лицата срещу надеждата за някакви кариерни бонуси или рестарт на своите CV-та: Ние няма да влезем в такъв сценарий.

В политика е валидно правилото, че подкрепа се дава срещу подкрепа. Какво "Демократична България" би била готова да даде, за да получи подкрепа за реализиране на своите идеи за съдебна реформа, например?

Не гледаме на тази своя кауза като на предмет на някаква търговия. Не може да правим съдебна реформа, докато даваме още власт на корупционерите. В това е очевидно противоречие. Съдебната реформа няма да се случи в резултат на някакъв гешефт, а защото трябва да се случи, защото е въпрос на национален интерес и гражданите я искат. Народните представители, които ще гласуват за тази кауза, би трябвало да мислят за интересите на хората, които са ги пратили в парламента. Това е въпрос изобщо за смисъла от политиката, която е представителство на обществения интерес. Няма да се пазарим за неща, които са национална кауза и се искат от мнозинството български граждани. Който иска пазарлък, трябва да се изправи пред мнозинството от българските граждани и да го обоснове.

Според вас ГЕРБ без Борисов е нещо невъзможно, така ли?

ГЕРБ без Борисов би било просто мимикрия. Това е като ДПС без Пеевски. ГЕРБ със съдебна реформа също е нещо, което изглежда невероятно, защото би означавало, че Борисов и целият елит на ГЕРБ ще приемат идеята, че трябва да понесат отговорност за своите действия. Или да чакаме, например, Борисов да се откаже от хора като Юлия Ненкова, на която току- що удължи мандата в Комисията за защита на конкуренцията и очаква от нея обслужване до 2030 година... Властта за тези хора не е политически въпрос, а залог за личното им оцеляване в корупционното блато, в което съществуват. Ето защо, ние сме готови да работим за нашите приоритети като съдебната реформа и изчистването на регулаторите, колкото време е необходимо. И ще работим да получим мандат за тези действия от обществото, а не от Борисов.

Между другото, ДПС са най-честни на тези избори. Те излизат със слогана "рестарт на държавността". Разбира се, става дума за "рестарт на дълбоката държавност". Ние не случайно наричаме Доган "почетен председател на българското задкулисие". И със съвършено безочие те ни заявяват, че се явяват на тези избори, за да започнат освежаване на фасадата, зад която да продължат по същия начин да управляват страната с корупционни механизми. Задкулисието разбра по време на протестите, че трябва да обнови фасадата. Ние, обаче, по никакъв начин не можем да им го позволим това и ще бъдем гарант, че то няма да стане.

Заради това призоваваме гражданите на тези избори, а и на следващите, вероятно пак през тази година, да дадат на "Демократична България" мандат за прилагането на нашата програма. Без това няма как да освободим държавата.

Кое е първото нещо, което бихте направили, ако успеете да вземете властта?

Обявихме своите 12 приоритета и в момента разработваме конкретни законодателни предложения, които ще внесем в първия си ден в Народното събрание. Ние искаме целият политически разговор, в който участваме, да минава през конкретните текстове, които сме внесли. Така всички разговори ще минават през това дали другите са подкрепили тези текстове. Не искаме да говорим за някакви евентуални споразумения в неясното бъдеще. Първите неща, които ще направим, ще бъдат свързани с конституционни промени. Конституционният ни пакет ще включва предложение за предсрочно прекратяване на мандата на Висшия съдебен съвет, мандата на Иван Гешев, ще има предложения за въвеждане на електронното управление и т.н.

Каква ще ви е тактиката, ако сте в опозиция?

Не много по-различна. За нас участието в изпълнителната власт би имало смисъл, само ако ни даде пълноценна възможност да осъществим политическата си програма за радикална модернизация на България и възстановяване на законността. Затова на тези избори от гражданите искаме мандат за управление, а не за някакви неясни коалиции. Но сме готови да налагаме дневен ред, да се борим за определени решения и политики и като ефективна опозиция. Ние успяхме като извънпарламентарна сила да наложим дневен ред. Можете да сте сигурни, че ако избирателят ни определи тази роля, бихме били една изключително ефективна опозиция в парламента и ще върнем смисъла в това понятие.

Как оценявате плановете на правителството да използва над 20 милиарда евро от ЕС?

Това е нещо, което трябва да спрем. Тук не става въпрос само за това, че ГЕРБ ще откраднат или пропилеят тези пари, защото това го гледаме вече 10 години в национален план, а с кметуването на Бойко Борисов стават и повече. Има го и безочливото намерение на ДПС да участва в разпределението на тези пари "с една стъпка пред всички", както обяви Доган на последната им конференция. Човекът се готви да си модернизира електроцентралата и кой знае за какво още. Не е случайно това, че ДПС рязко влезе в темата за Зелената сделка. Всичко това говори за намерение да засмучат ресурса по обичайния начин. Проблемът обаче далеч не е само в загубата на тези пари. Проблемът е, че парите ще захранят корупционния динозавър и той ще стане още по-голям и силен. Ще си купи повече медии, ще си напазарува още магистрати, хора в специалните служби, калинки в регулаторите и администрацията. Но и това не е най-големият проблем.

Най-големият проблем е, че докато те хранят корупционния динозавър, България ще пропусне историческия момент да направи скок в своето развитие. Намираме се в момент, в който светът с голямо ускорение навлиза в нов глобален преход. Ние като общество загубихме един преход през 90-те години и знаем колко е висока цената за това, че правихме реформите толкова бавно и толкова непълно. Ако сега изпуснем новият преход към икономика, базирана на новите технологии и иновациите, ние рискуваме да обречем поколения напред на бедност и изоставане.

В момента имаме уникален шанс в своята история. Точно когато светът прави епохален завой, ние разполагаме с парите, които можем да инвестираме в хората, в институциите, в нова структура на националната икономика и можем да тръгнем по пътя на един много по-голям растеж, който да произвежда широко споделено благосъстояние. Ако пропуснем тази възможност, за да могат ГЕРБ и ДПС да опапат парите, както си знаят, ние не просто ще ги нахраним тях, а ще пропуснем за генерации напред възможност България да стане трайно богата и модерна страна. Това би било национално престъпление и не можем да си го позволим.

Какво бихте направили вие с тези пари?

На първо място в България решително трябва да се въведе електронно управление. Това е истинската революция на държавното управление, защото позволява радикално да се смени съдържанието на това, с което се занимава държавната администрация. В рамките на три години ние можем да намалим административното бреме, бухалките, тормоза и мотаенето със 70%. Държавата може да се превърне в приложение на вашия смартфон, което да ви обслужва, а не да ви тормози.

Тези пари трябва да бъдат използвани и за трансформирането на българската енергетика. Тя трябва да излезе от технологичния хоризонт на 70-те години на миналия век. Парите, които сега се инвестират във всякакви мегапроекти в българската енергетика или просто се наливат в БЕХ, ни закотвят някъде там за генерации напред. Трябва да решим проблема с енергийната ефективност на икономиката, енергийната бедност на страната и дългосрочното ипотекиране на българската енергийна сигурност и суверенитет в Кремъл. С една добра инвестиция в модернизация и либерализация на българската енергетика можем да създадем предпоставки за благосъстоянието на българските домакинства, а не просто на отделни сектори на икономиката. Така ще решим и проблема с нашата зависимост от Кремъл, която е геополитическа.

Трябва да инвестираме и в човешкия капитал. Това е фундаменталният проблем на страната. Често пъти за него се говори през демографията, но тя е просто нормата на биологично възпроизводство. Този въпрос не може да бъде решен преди да дадем на хората перспектива за по-добър живот. Да решим проблема с човешкия капитал не означава само възпроизводство, но и образование, здравеопазване, добра среда, добро качество на живот. Всичко това трябва да се случи, за да обърнем демографските тенденции. Трябва да създадем в България работната сила и умовете, които да могат да произведат бъдещето и благосъстоянието на една модерна страна тук.

Четвъртото нещо е инвестицията в устойчиви модели на опазване и разработване на природните ни ресурси. Трябва да се погрижим за водното и горското богатство на страната. Да започнем да решаваме проблема с въздуха. Да спрем унищожението на нашето Черноморие. Да преосмислим политиката на концесионните такси. Да започнем възстановяване на българското село. Трябва да свържем технологичната революцията в земеделието със семейството. Това ще е истинското възстановяване на корените на България – семейното земеделие. Технологично това е възможно да се случи сега, за първи път от много време. Всичко това е залог не просто за богатство, а за високо качество на живота в една зелена и красива България.

Мога да продължа дълго с изброяването, но и това би трябвало да даде представа, че програмата, с която се явяваме на тези избори, залага на една много амбициозна стратегия за модернизация и развитие.

Като говорим за енергетика, как го виждате бъдещето на двата руски ядрени реактора, които си ги държим на склад?

Чакаме да видим сериозна обосновка от сериозни специалисти, което също е свързано със смяната на това правителство с друго, на което би могло да се има поне малко доверие. Много кьорфишеци се пуснаха досега. Ние сме против изграждането на АЕЦ "Белене". От там нататък обсъждането на всякакви варианти с това управление е кауза пердута. Сегашните управляващи са доказали, че могат да правят само едно нещо и то е да лъжат и шмекеруват за сметка на данъкоплатците. Просто не може да се обсъжда сериозно нещо, което Бойко Борисов предлага. Всички решения трябва да са въпрос на експертна и икономическа обосновка.

Как ще продължим с държавната схема "Автомагистрали"?

Много просто: Ще я прекратим. Ще бъдат въведени реални електронни обществени поръчки. Ние ще използваме пълния потенциал на този инструмент, което не се прави в момента. Ще въведем реална конкуренция, пълна прозрачност и ефективен контрол от това ще спестим страшно много пари. Тези проекти трябва да бъдат реализирани, разбира се, но много по-ефективно и на много по-ниски цени. Със спестеното от "Хемус" ще можем да построим, например, и автомагистрала "Черно море", която също трябва да се направи.

Ако изтеглим парите от "Автомагистрали", проектът най-вероятно ще трябва да спре временно…

Не е така. Има най-различни инструменти – договорни, законодателни и административни, през които може да се гарантира продължаването на строителството и подобряването на финансовата рамка и изпълнението. Ако получим мандат за управление, няма да става дума за спиране на проекта, а за спиране на схемите.

Какво ви е отношението към кандидатирането на Румен Радев за втори мандат?

Имаме политическо решение и се придържаме към него твърдо. В момента сме в кампанията за парламентарните избори и няма да правим никакви анонси за президентските, за да не смесваме двете кампании.

Закъснял ли е локдаунът?

Това, което е закъсняло, е изобщо планомерният подход към всички проблеми, които пандемията предизвика. Има комуникационен хаос, има хаос с ваксинацията, има хаос с икономическите мерки. Ние имаме проблем с целия подход към кризата, а не с отделен негов сегмент. Когато се създаде такъв хаос, се стига до едно ниво, при което вече няма вярно решение. Нито осигурихме адекватна помощ за ударените сектори, за да можем спокойно да обмисляме някаква форма на локдаун, нито осигурихме добър консенсус в обществото да спазва необходимите ограничения, за да поддържаме по-либерален режим, както ни се иска, нито приложихме добър план за ваксинации, който да ни позволи да си спестим локдауна и да ограничим икономическите последици. Заради фаталната склонност на Борисов да лови риба в мътна вода и да подменя планирането с PR импровизации, се оказваме в ситуация "да изядем солта, да отнесем тоягите и да си платим парите". Заради този хаос ще умират хора и ще платим с трайни икономически щети. Това е още една причина да разкараме това управление колкото може по-бързо!

Как виждате бъдещето на "Демократична България" – като партия или като коалиция?

Нека да отдадем заслуженото на това, което представлява "Демократична България" в момента. Коалициите винаги са трудна форма на взаимодействие. Но ние успяхме да влезем в тази предизборна кампания без да занимаваме обществото с нашите кухненски въпроси. Имаме амбициозни каузи пред себе си и това обединява хората, независимо от всякакви трудности и разногласия. Успяхме да предложим на избирателите си сигурна алтернатива: ясна програма, кандидати с ясни политически биографии и доказан капацитет, сигурно представителство в следващия парламент. Хората имат за кого и за какво да гласуват!

Сега е много важно да реализираме максимума в кампанията и след това да формираме една парламентарна група, която да започне да действа като сплотен отбор. Трябва да се покажем като добре организиран политически инструмент, който може да налага дневен ред и да го реализира от заявка до резултат. Тогава разговорът за обединение ще се случва в съвсем друг контекст. Фокусът е върху действието и резултата, а не просто върху приказките и самоцелните солови изяви. Ако докажем това като модел на парламентарно поведение, пред нас ще се открият съвсем нови хоризонти. Обединението има смисъл не като формула за политическо оцеляване на партийния апарат, а като следваща стъпка в изграждането на национален отбор на промяната на България.

mediapool.bg