Кламер БГ - Новини: ВСС с нежелание призова улицата да спре с натиска върху съдии

ВСС с нежелание призова улицата да спре с натиска върху съдии

България

|
Пет, 27 Септ 2019г. 14:07ч.
ВСС с нежелание призова улицата да спре с натиска върху съдии

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет излезе в петък с неискрена декларация, с която формално призова обществото да "зачита независимостта на съдебната власт". Позицията е посветена на заплахите и обидите, отправяни най-вече срещу съдия Калин Калпакчиев, който бе председател на съдебния състав по делото за условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман.

ВСС твърде рязко се събуди за ескалиращото напрежение, след като в четвъртък 292-ма съдии призоваха обществото да защити независимостта на съда от обругаването на политиците. Магистратите обявиха, че институциите, включително съдебният съвет, не правят нищо, за да защитят независимостта на съдебната власт, демократичните ценности и обществения мир.

Два дни по-рано Съдийската колегия на ВСС не просто изостави съдиите на произвола на уличния и политическия натиск, а се нареди до демонстрантите срещу съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева. В отговор до националистическата партия ВМРО Съдийската колегия на ВСС обяви, че "споделя усещането на близките на (убития от Полфрийман) Андрей Монов за нарушен баланс между правото и справедливостта".

Преди ден в София имаше и демонстрация с настояване за оставката на Калпакчев, на която някои от протестиращите носеха плакати "Вън слугите на Сорос от съда", визирайки него и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Сега ВСС обръща палачинката, виждайки, че сам провокира растящо напрежение и противопоставяне в обществото и най-вече в самата съдийска общност.

"Независимостта на съда е предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес. Всяка форма на вербална атака, насочена срещу личността на магистрата, опит за физическо въздействие и заклеймяването на съдии във връзка с изпълнението на служебните правомощия, е засягане на независимостта на съдебната власт.

Ескалиращата словесна агресия създава опасност за социалния мир и може да прерасне в насилие и физическа саморазправа, поради което Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се обръща към всички с молба да се въздържат от провокации, да спазват установения законов ред и да зачитат независимостта на съдебната власт', се казва в новата позиция, която няма как да бъде възприета като искрен акт.

Буквално всеки от избраните за членове на Съдийската колегия на ВСС обеща по време на предизборната си кампания да се опита да прекрати разделението и бруталните конфликти, които донесе предишният състав на ВСС. Те обещаха да бранят и независимостта на съда.

Сега колегията на ВСС съдейства за избухването на грандиозен конфликт в съдийската общност.

mediapool.bg