Кламер БГ - Новини: ВСС допусна цялото искане на Янаки Стоилов за уволнението на Гешев

ВСС допусна цялото искане на Янаки Стоилов за уволнението на Гешев

България

|
Ср, 04 Май 2022г. 15:16ч.
ВСС допусна цялото искане на Янаки Стоилов за уволнението на Гешев

ВСС допусна цялото искане на Янаки Стоилов за уволнението на Гешев

Висшият съдебен съвет (ВСС) допусна за разглеждане в цялост искането за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, което бе внесено от Янаки Стоилов през лятото 2021 година. Заседанието на ВСС ще се проведе на 18 май. По време на същото заседание ще бъде разгледено и искането за уволнението на Гешев, подготвено от сегашния правосъден министър Надежда Йорданова.

Докато беше правосъден министър Янаки Стоилов внесе искане за отстраняването на Гешев с твърдението, че тойе извършил пет основни нарушения на Етичния кодекс на магистратите. Става дума за нарушаването на принципите за безпристрастност, благоприличие, конфиденциалност, както и на задълженията да изпълнява съвестно задълженията като административен ръководител.

Като първо нарушение се посочва разгласяването на данни от специални разузнавателни средства (СРС), приложени по досъдебни производство. В доклада на Стоилов се обяснява, че това представлява нарушения на Закона за СРС. Става дума за разгласените данни от подслушаните разговори на президента Радев, както и за огласените разговори на Васил Божков с бившия депутат от БСП Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов.

Целта на разгласяването е била само компрометирането на президента и на протестите срещу правителството на ГЕРБ и главния прокурор, твърди в сигнала си вътрешният министър.Иван Гешев обяви, че прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство срещу него по този случай.

Второто основание за отстраняване са изявленията и коментарите, които "показват пристрастност и предубеденост и нарушават презумпцията за невиновност". В доклада се посочени огласените разговори на бизнесмена Пламен Бобоков с президентския секретар Пламен Узунов. Според вътрешния министър в случая прокуратурата е направила подбор на комуникацията, която след това е публикувала.

Последните две основания за свързани с акцията в президентство. Янаки Стоилов казва, че прокуратурата е действала тенденциозно, а извършване на претърсвания и изземвания в сградата на президентството е злоупотреба със служебни задължения и нарушава принципа на разделение на властите.

Петото основание е нарушаването на принципа за случайно разпределение на делата в прокуратурата В доклада си Стоилов твърди, че Гешев е уронил престижа на съдебната власт, като е отказал да се яви на изслушване в Европейския парламент.

През миналата година ВСС отхвърли като "недопустимо" за разглеждане този доклад на Янаки Стоилов. Мнозинството от съдебните кадровици обявиха, че правосъдният министър изобщо няма право да предлага уволнението на главния прокурор. След това Конституционният съд единодушно отмени решениеот наВСС, върна казуса за ново обсъждане и постави под въпрос професионалните качества на голяма част от членовете на ВСС.

Така се стигна до днешното решение на съдебните кадровици, които допуснаха за разглеждане в цялост на доклада на Янаки Стоилов.

В сряда пред ВСС Иван Гешев определинякои от твърденията в предложението на Стоилов за забавни. Той изглежда се понасили да се посмее на твърдението, че по негово разпореждане в сайта на прокуратурата са публикувани прессъобщения. Гешев опитва да внуши, че не той, а някой неизвестен друг е разпоредил публикуването на подслушаните разговори на президента и бизнесмени на сайта на прокуратурата.

"Много интересно е това, че по разпореждане на главния прокурор са публикувани прессъобщения. Явно някой проявява екстрасенски способности", коментира през смях Гешев.

ВСС ще има за задача да открие кой в прокуратурата решава да се публикуват подслушани разговори, ако това не е Гешев. Свързаният с това въпрос е кой задава политиката на прокуратурата по подобни важни въпроси, ако това не е главният прокурор.

Иван Гешев пореден път повтори, че това, което се цели, е управляващите се опитват нелегитимно овладяване на прокуратуратаи персонална смяна на главния прокурор. Той не обясни защо смята опитите за смяната му за нелегтимни, след като следват законоустановената процедура.

mediapool.bg