Кламер БГ - Новини: ВСС пак увеличи заплатите на магистратите с 10%

ВСС пак увеличи заплатите на магистратите с 10%

България

|
Четв, 04 Фев 2021г. 14:08ч.
ВСС пак увеличи заплатите на магистратите с 10%

За втора поредна година Висшият съдебен съвет увеличава с поне 10% заплатите на всички магистрати със задна дата от 1 януари. Така основната заплата на върховните съдии и прокурори става 5460 лв. Към тези пари се добавят 40% за прослужено време плюс парите за ранг. Това означава, че брутната месечна заплата на върховно ниво е около 8000 лв.

По същото време миналата година ВСС отново индексира възнагражденията с близо 12%.

През 2021 година магистратите на апелативно ниво ще получават основна заплата от 4500 лева, тези на окръжно – 3700 лева, а районните – 3300 лева. Спецмагистратите и съдиите в основните съдилища на окръжно ниво ще вземат базово малко над 4000 лева. През последните две години ВСС допълнително предоставя по няколко заплати бонус на година. За отминалата Коледа специализираните съдии и прокурори взеха бонус по три заплати, а всички останали – по заплата и половина.

Преди две седмици ВСС е имал работно съвещание, на което e обсъждан размерът на възнагражденията, съобщава lex.bg. В последните две години заплатите са се увеличили с около 25%, но това драстично увеличава разликата в заплащането между отделните нива.

Ако върховен съдия получава бруто 8000 лева, то районните съдии вземат два пъти по-малко. Ако се премахнат всички удръжки, разликата става още по-голяма, защото всички се осигуряват на максимален праг.

Бившият шеф на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов нарече разликите в заплатите – "разлом", който трябва да бъде премахнат по по най-справедливия начин.

Председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков призоваха колегите си да се организират и да успеят до края на мандата на този състав да направят всичко възможно, за да решат въпроса.

Проблемът с растящите разлики при заплащането на магистратите не е заради невъзможността да се измисли някаква схема за преразпределение на парите. Става дума за фундаментален конфликт на интереси, който е заложен в самия профил на Висшия съдебен съвет.

Голяма част от членовете на ВСС логично идват от върховните инстанции и трудно биха тръгнали срещу собствените си финансови интереси или тези на колегите си, защото ще се върнат в системата след края на мандата си във ВСС. Тези, които идват от апелативните нива, на свой ред ще станат магистрати от върховно ниво заради предвидения в закона кадрови бонус.

Парадоксално, но единствените, при които конфликт на интереси няма, са членовете на ВСС пред пенсия и тези, които идват от адвокатурата.

mediapool.bg