Кламер БГ - Новини: ВСС излезе с декларация срещу "тричането" на спецсъдии

ВСС излезе с декларация срещу "тричането" на спецсъдии

България

|
Четв, 13 Май 2021г. 16:24ч.
ВСС излезе с декларация срещу "тричането" на спецсъдии

Висшият съдебен съвет (ВСС) излезе с декларация срещу закриването на специализираните съд и прокуратура, което бе подкрепено на първо четене от 45-ото Народно събрание. Времето на депутатите обаче не стигна за окончателното закриване на тези институции.

Законопроектът на "Демократична България" предвижда прехвърлянето на делата срещу организираната престъпност и корупцията в редовите съдилища. Въпросът ще трябва да се решава от следващия парламент.

Най-запомнящото се изказване пред ВСС бе на главния прокурор Иван Гешев, който нарече законопроекта опит за "тричане на съдии". Той използва любимите си исторически препратки, като сравни политическото решение за спецсъдилищата с обявената "символична война" от Царство България на САЩ и Великобритания в края на 1941 година.

Гешев каза, че обявяването на войната е довело до почти пълното унищожение на София от съюзническите бомбардировки. Той не обясни какво общо има това със специализираните съд и прокуратура, които са подозирани като инструмент за саморазправа с определени едри бизнесмени.

"Закриването на тези структури ще бъде само в интерес на мафията, на хората, които извършват престъпления, а цената ще платят българските граждани и вероятно това е една от целите. Проблем за прокуратурата няма. Това, което се случва е по-скоро тричане на съдии, а не на прокурори", каза Гешев.

В приетата от ВСС декларация се казва, че съдебният съвет изразява категорична подкрепа към съдиите, прокурорите, следователите и съдебните служители, които се обявиха срещу закриването на специализираните наказателни органи. Изразява се остро несъгласие с тезата, че специализираното правосъдие се възприема от обществото като инструмент за извънредно правосъдие, което изпълнява политически поръчки.

"Закриването на специализираното наказателно правосъдие в момент на политическа нестабилност и икономическа несигурност за обществото ще блокира съдебната система и ще провокира напрежение сред магистратите и гражданите". се казва още в декларацията.

Заседанието на Пленума на ВСС бе председателствано за първи път от служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов. Той се показа като изключително опитен модератор и не позволи съветът да навлезе в обичайния си хаотичен стил на дебат, който обикновено прераства в скандал между огромното мнозинство около главния прокурор и рехавата опозицията от трима-четирима души.

Стоилов настоя ВСС да подготви анализ за резултатите от дейността на специализираните съд и прокуратура от създаването им до момента. До този момент се знае, че закриването на спецсъдилищата ще доведе до започването отначало на около 200 дела. Няма информация колко от тях са застрашени от провал, но е ясно, че спецправосъдието не е постигнало абсолютно никакви резултати срещу корупцията по върховете на властта.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов обясни, че няма да подкрепи декларацията на ВСС, защото тя е "политически мотивирана".

"Приемането на подобна декларация в момент, когато има служебно правителство и няма парламент, преследва само политически цели. Споделям довода (от законопроекта), че публично се възприема, че политическите структури действат като правосъдие за политически поръчки", каза Панов.

Той каза, че Пленумът на ВСС не е политически орган и затова не може да разглежда такава декларация. Панов обясни, че натовареността в спецсъдилищата намалява. Голяма част от делата са споразумения, разрешения за СРС-та. Миналата година до ВКС са стигнали само 14 дела от спецсъда. Апелативният спецсъд е на предпоследно място по резултатност по потвърдени актове от всички апелативни съдилища в страната, каза още Панов.

Цветинка Пашкунова, която е един от вносителите на декларацията, я определи като израз на съпричастност.

"Няма как да запазим мълчание и да се правим, че нищо не се е случило. Начинът, по който беше внесен законопроектът е в посока незачитане независимостта на властите. Нямаше и обществена дискусия по темата. Всичко това е пренебрежително отношение към институциите и прилича на реваншизъм", каза Пашкунова.

Иван Гешев отговори, че специализираните структури са блокирали над 3 милиарда лева на обвиняеми

"Ще се блокира работата по най-важните дела в държавата, които може да се прекратят или да започнат отначало", каза Гешев. Той даде пример само с делото за атентата в "Сарафово", където има произнесени задочни присъди срещу двамата подсъдими ливанци. "Представете си международния отзвук", каза Гешев.

Накрая Пленумът на ВСС пак гласува това, което желае прокуратурата. С 18 на 3 гласа декларацията бе приета, без да има анализ на работата на специализираните съд и прокуратура.

mediapool.bg