Кламер БГ - Новини: ВСС е намалил незаконно оценката на съдия Мирослава Тодорова

ВСС е намалил незаконно оценката на съдия Мирослава Тодорова

България

|
Пет, 01 Ноем 2019г. 18:01ч.
ВСС е намалил незаконно оценката на съдия Мирослава Тодорова

Висшият съдебен съвет (ВСС) е намалил незаконно без мотиви оценката за работата на съдия Мирослава Тодорова. Това реши Върховният административен съд по делото, заведено от съдия Тодорова срещу Съдйската колегия на ВСС.

През юни тази година експертната Комисия за атестирането и конкурсите (КАК) оцени работата на съдията като "много добра" и постави оценка от 94 точки от 100 възможни. Съдийската колегия на ВСС обаче отказа да утвърди тази оценка по предложение на Боян Новански, който е адвокат, вкаран във ВСС с личната подкрепа на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Боян Новански каза, че оценката съдия Тодорова трябва да бъде намалена, защото тя имала три наказания за бавна работа. Предложението му бе прието и оценката бе намалена с пет точки.

Върховният административен съд не приема изказването на Боян Новански за мотив за вземане на решението на ВСС. Причината е, че няма доказателства за образувани дисциплинарни дела срещу съдия Мирослава Тодорова, по които има наложени наказания. Още повече да има наказания, които не са заличени по давност.

"В случая е намалена оценката с пет точки, което води до промяна в комплексната оценка от "много добра" на "добра". Това изисква по-задълбочена проверка и мотиви на работата на атестирания магистрат. Такава преценка в случая обаче не е извършена", се казва в решението на върховния съд.

Така казусът с оценката на съдия Мирослава Тодорова е върнат за ново произнасяне от ВСС.

Случаят с намалената оценка на съдия Тодорова, която е член и бивш председател на критичния към властта Съюз на съдиите в България, е много показателен за политиката на сегашния ВСС.

В рамките на една седмица съдебният съвет първо намали немотивирано оценката на Мирослава Тодорова, а два дни по-късно съдебният инспекторат публикува нейната имушествена декларация с незаличени лични данни. Декларацията на съдия Тодорова бе единствената сред хиляди магистрати, публикувана по този начин. За да е ясно посланието към нея, самият файл на декларацията бе озаглавен "NE SE CHISTIIIIII".

mediapool.bg