Кламер БГ - Новини: ВМРО не приема бързането на ГЕРБ с конституцията

ВМРО не приема бързането на ГЕРБ с конституцията

България

|
Ср, 26 Авг 2020г. 13:25ч.
ВМРО не приема бързането на ГЕРБ с конституцията

ВМРО смята, че бързането на ГЕРБ с новата конституция е "малко пресилено". Националистите обявиха, че ще се подпишат под проекта , ако партията на Бойко Борисов покаже "чуваемост" към идеите на ВМРО.

"Ние от ВМРО сме за свикване на Велико народно събрание, защото смятаме, че държавата има нужда от една радикална промяна, а не само от промяна на лицата. По отношение на проекта на ГЕРБ ние имаме предложения, които са част от нещата, необходими да ни мотивират, за да ги подкрепим", обясни зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов пред Нова тв.

Той подчерта, че ако за ГЕРБ важни теми са броят на депутатите и съдебната система, то за ВМРО от значение е еднонационалният характер на държавата и прекратяването на купения вот.

"Според нас самото бързане е малко пресилено. Знаем, че колегите от ГЕРБ го правят, за да покажат, че не бавят процедурата, но една конституционна промяна трябва да бъде добре обмислена. Ако има чуваемост към нашите тези, ние вероятно ще положим и подписите си на 2 септември", допълни Веселинов.

Той обясни, че ВМРО иска да "разблокира" политическата система с предложението си президента да може веднъж на мандат да инициира референдум за оставка на правителството и парламента. Според него, ако президентът загуби, той трябва да слезе от поста си. Това означава, че няма да има институционален сблъсък, който да блокира държавата.

В същото време депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова отхвърля обвиненията, че ГЕРБ са решили да свикват Велико Народно събрание, за да печелят политическо време.

"Затова ние искаме още на 2 септември – първият работен ден на НС, да внесем, ако успеем да съберем 120 подписа, това предложение. За да може в най-ранния срок – 2 ноември, да има яснота дали ще има подкрепа и да е ясно какво ще се случи", казаСтоянова.

mediapool.bg