Кламер БГ - Новини: ВМРО, Сидеров, "Има такъв народ" и Москов се регистрираха за изборите

ВМРО, Сидеров, "Има такъв народ" и Москов се регистрираха за изборите

България

|
Пон, 15 Фев 2021г. 15:41ч.
ВМРО, Сидеров, "Има такъв народ" и Москов се регистрираха за изборите

Парти и коалиции продължават да се регистрират в Централата избирателна комисия (ЦИК) за участие в предстоящите на 4 април парламентарни избори. В понеделник документи подадоха ВМРО, "Атака", "Има такъв народ" на Слави Трифонов, както и "Консервативно обединение на десницата", които ще се явяват самостоятелно на вота.

ВМРО и "Атака" влязоха в настоящия парламент като коалиционни партньори, но през 2019 година Сидеров бе изгонен от "Обединени патриоти". В началото на месеца ВМРО обяви, че ще се явява самостоятелно, а след това НФСБ се взе с "Воля" за изборите. КОД на Москов пък имаше мераци за обединение с ВМРО и НФСБ, но до това така и не се стигна.

"Има такъв народ" се регистрира в ЦИК без лидера си Слави Трифонов.

"Аз не съм врачка, но се надява на възможно най-голяма активност, защото само това може да гарантира честността на вота", каза зам.-председателят на партията Тошко Йорданов, който отказа да отговори дали Трифонов ще бъде водач на листа.

Йорданов отново заяви, че целите на партията са 1 лев партийна субсидия, мажоритарни избори в два тура и въдеждане на електронно гласуване.

"Очакванията ни са добри. Искаме да изместим ДПС по резултат – имаме потенциала, още повече нашите ангажименти от преди четири години сме ги изпълнили – доходите, минималната пенсия. Хората видяха, че ВМРО изпълнява нещата, които обещава. Продължаваме. Надявам се в следващия парламент всички български партии да застанат зад обща платформа, очертаваща 4-5 основни приоритета за страната ни. Разединението в българското общество в момента не е полезно", каза организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов при регистрацията на партията в ЦИК.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък обяви, че иска смяна на състава на ЦИК, защото комисията извършила "закононарушение".

"ЦИК взе решение, което Върховният административен съд отхвърли. ЦИК даже трябва да се саморазтури, защото са приели незаконно решение", каза Сидеров. В началото на февруари комисията прие решение, с което изключи "Атака" от "Обединени патриоти" и така лиши партията от представители в избирателните комисии. След това обаче ВАС отмени решението, но за да има Сидеров хора в комисиите, трябва да се разбере с ВМРО и НФСБ.

"Ние сме сигурни, че сега в момента отиваме да участваме в един купен мач. Това е нашето виждане. Ако питате: "Добре, защо ще участвате тогава в купен мач?" Защото сме "Атака", добави Сидеров.

Регистрацията на "Атака" не мина без скандал. Сидеров влезе в спор със служителите на НСО на входа на ЦИК. Причината – охранителите не искаха да пускат вътре служители на партийната телевизия "Алфа". В крайна сметка бе допуснат оператор.

В ЦИК се регистрира и "Консервативно обединение на десницата" (КОД) на бившия здравен министър Петър Москов.

"КОД е дясна консервативна партия, основана, за да защитава ценностите на дясното. Нашите идеологически противници в тази кампания и по принцип, са онези говорители на розовия революционен хаос, които както винаги обещават светло бъдеще, но не казват нищо за конкретните, реалните решения на гражданите", каза Москов.

mediapool.bg