Кламер БГ - Новини: ВКС раздели делото "Полфрийман" от избора на главен прокурор

ВКС раздели делото "Полфрийман" от избора на главен прокурор

България

|
Вт, 01 Окт 2019г. 13:44ч.
ВКС раздели делото "Полфрийман" от избора на главен прокурор

Върховният касационен съд изтегли за 7 октомври датата за разглеждането на искането за възобновяване на делото за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман. Предишната дата бе 23 октомври, което бе само ден преди Висшият съдебен съвет (ВСС) да гласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Случаят с предсрочното условно освобождаване на австралиеца предизвика огромен шум в системата, който успешно заглушава проблема с безалтернативния избор на прокурор Гешев за ръководител на държавното обвинение за следващите седем години.

Разпореждането за пренасрочването на делото е на ръководителя на Наказателната колегия на ВКС съдия Галина Захарова. Тя мотивира решението си с "изключителния обществен отзвук на делото", както и информацията, че Полфрийман е лишен от право на свободно придвижване във връзка с предстоящото произнасяне на ВКС.

Новата дата на заседанието е определена след съгласуване и преценка на състава и осигурява достатъчно време за подготовка на страните, съобщава върховният съд.

По-рано във вторник председателят на ВКС Лозан Панов коментира, че реакцията на политиците и Висшия съдебен съвет (ВСС) срещу условното освобождаване на Полфрийман показва, че се връщаме към времена, които би трябвало да сме забравили. Австралиецът бе осъден на 20 години затвор за убийството на Андрей Монов и бе освободен условно 7 години преди изтичането на наказанието му. Софийският апелативен съд прие, че Полфрийман е дал достатъчно доказателства за своето поправяне.

През последните десетина дни съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Мадалинчева бяха подложени на публичен линч заради решението им да освободят Полфрийман от затвора 6 години преди изтичането на 20-годишната му присъда за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. "Атака" поиска оставките на магистратите, ВМРО внесе сигнал срещу тях в съдебния инспекторат, а ВСС първо обяви, че е солидарен с близките на убития, но след това излезе с втора декларация в защита на независимостта на съдебната власт. Междувременно близо 300 съдии и столичната адвокатура поискаха да се спре обругаването на съда.

"Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет абдикира от своите задължения да брани независимостта на магистратите. Целият подход за насаждане на омраза и ненавист, независимо дали сме съгласни със съдебен акт, или не, е връщане към епохи, които би трябвало да сме позабравили", заяви Панов, цитиран от lex.bg.

Той отказа да коментира по същество казуса "Полфрийман", тъй като той е висящ пред ВКС. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска освобождаването на австралиеца да бъде спряно. Един от аргументите му е, че съдебният състав начело с Калпакчиев е бил незаконен, тъй той и Иванова били близки с Българския Хелзинкски комитет и трябвало да си направят отвод. Дни по-късно от ВМРО настояха Цацаров да поиска от съда прекратяване на правозащитната организация. В момента Полфрийман е в бежанския център на МВР в Бусманция, а зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов обяви, че той няма да бъде освободен, докато няма окончателно решение на съда.

Панов разкритикува членовете на ВСС, които първо заявиха, че са солидарни със семейството на Монов, а след това излезе и с противоположна позиция. Според председателя на ВКС поведението им е било "неадекватно и непоследователно с двете позиции". Той допълни и че сигналът на ВМРО е бил пратен на съдебния инспекторат без предварително решение на съдийската колегия, а е трябвало да се обсъди публично. Панов не присъства на заседанията на колегията миналата седмица заради командировка в чужбина.

Председателят на ВКС призова и съдебните актове да се четат преди да се коментират. В изказванията си миналата седмица много от политиците заявиха, че няма мотиви за освобождаването на Полфрийман. А мотивите бяха публикувани часове по-рано, но изказващите се очевидно не бяха запознати с тях.

"В една замърсена медийна среда, дори и малкото хора, които прочетат актовете, могат да манипулират обществото. Затова е добре хората да се запознават с актовете на съда. А и ролята на съда е да помага за правната култура на обществото", заяви съдията.

mediapool.bg