Кламер БГ - Новини: ВКС окончателно оправда Николай Ненчев за ремонта на МиГ-29

ВКС окончателно оправда Николай Ненчев за ремонта на МиГ-29

България

|
Пон, 10 Май 2021г. 17:01ч.
ВКС окончателно оправда Николай Ненчев за ремонта на МиГ-29

С окончателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) бившият министър на отбраната Николай Ненчев е оправдан по обвинението за неизпълнение на договори с руската компания РСК "МиГ" за ремонт на изтребители на въоръжение в българската армия.

Секретното дело стигна до последна инстанция заради протест на прокуратурата срещу решението на Софийския апелативен съд.

На първа инстанция Николай Ненчев също бе оправдан по обвинението, че като министър на отбраната не изпълнил служебни задължения, произтичащи от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, и от това са настъпили значителни вредни последици за българската армия, като случаят се явява особено тежък.

От гръмко обвинение към гръмък провал

Преди четири години обвинението срещу Ненчев бе гръмко представено от прокуратурата с коментари, че той е предизвикал опасност "България да загуби въздушния си суверенитет" и е довел авиацията до колапс.

Според държавното обвинение през 2015 г. Ненчев е скрил действащ договор за ремонт на изтребителите МИГ-29 с руската корпорация РСК-МИГ и е започнал преговори с Полша.

Така поставил в риск българската авиация и нанесъл на държавата огромни щети.

Потвърждаването на оправдателната присъда на Ненчев е пореден провал на прокуратурата.

Още когато бе повдигнато това обвинение, имаше много неясноти около него. Ненчев от самото начало определи обвинението като абсурдно и видя зад него натиск от Русия.

Обвинението бе част от активността на прокуратурата на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров спрямо министри на Реформаторския блок във втория кабинет на Бойко Борисов. Тогава обвинения получиха и здравният министър Петър Москов, бившият външен министър Даниел Митов и заместникът му Христо Ангеличин . Последните двама бяха окончателно оправдани.

Делото срещу Москов за бартер на ваксини с Турция още се влачи по съдебните зали.

Специализираният наказателен съд оправда и шестимата обвиняеми по делото за продажбата през 2011 година на остатъчния държавен дял от 33% в електроразпределителното дружество ЕВН. Оправдателни присъди получиха бизнесменът и съиздател на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев, както и бившите министри в първото правителство на Бойко Борисов - Симеон Дянков и Трайчо Трайков. За невинни бяха обявени и Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев от "Булброкърс" - инвестиционен посредник по сделката.

Сделката с Полша

В края на 2015 година Николай Ненчев се отказа от услугите на руснаците, които поддържаха изтребителите МиГ 29, и сключи договор с Полша за ремонт на шест двигатели за старите съветски машини.

Идеята на военното министерство бе така да се заобиколи стопроцентовата зависимост на българската бойна авиация от Русия, за което НАТО настоява от години. Освен това условията на поляците са по-изгодни от руските, а допълнителни плюсове в избора им е режимът на европейски санкции към Москва.

Споразумението с Полша бе ратифицирано от парламента. То бе подкрепено от ГЕРБ, ПФ, РБ, ДПС и няколко депутати от БДЦ. "Атака" и "БСП лява България" бяха "против". АБВ не участва в гласуването.

Решението на Ненчев очаквано предизвика остра реакция от страна на Москва, която заплаши да оспори договора в съда. Според руснаците само те имат лиценз да извършат ремонта.

Ненчев искаше да подпише с Полша и ново споразумение за цялостната поддръжка на самолетите, но се оказа, че тя няма капацитет да я поеме.

В крайна сметка третото правителство на ГЕРБ сключи договор с руснаците за поддръжката на МиГ-овете.

mediapool.bg