Кламер БГ - Новини: ВАС върна на ЦИК въпроса със забраната Сидеров да участва в БНТ

ВАС върна на ЦИК въпроса със забраната Сидеров да участва в БНТ

България

|
Пет, 11 Окт 2019г. 17:40ч.
ВАС върна на ЦИК въпроса със забраната Сидеров да участва в БНТ

Върховният административен съд (ВАС) върна на Централната избирателна комисия казуса с решението на БНТ да не пуска в ефир лидера на "Атака" Волен Сидеров след недопустимото му поведение в предаването "Референдум".

Миналата седмица генералният директор на БНТ Емил Кошлуков обяви, че е разпоредил Сидеров повече да не бъде канен поне до края на кампанията. Няколко дни по-късно атакистът не бе допуснат до участие в предизборен дебат в телевизията. Така обаче БНТ даде основание на Сидеров да я съди заради това, че не го допуска в ефир, въпреки скандалното му поведение. Причината – по закон БНТ и БНР трябва да предоставят време за предизборна агитация на партиите и за целта се подписват споразумения между партиите и обществената телевизия, каквото има и с "Атака".

Сидеров първо реши да направи поредния цирк, опитвайки се да нахлуе в сградата на телевизията, а след това промени тактиката – зае се да накара медията да го допусне в ефир, жалейки се за неспазване на закона. От "Атака" се оплакаха пред ЦИК, но комисията отхвърли жалбата с мотива, че "съгласно споразумението БНТ има право да извършва преценка и да отказва излъчването на форми за отразяване на предизборната кампания по съображения относно законността и моралността на съдържанието им."

Сидеров обаче не се отказа и обжалва решението на ЦИК пред ВАС. Съдът реши, че комисията не е изложила достатъчно добре фактическата ситуация и съответно мотивите за отказа си. Решението е върнато за ново разглеждане "при спазване на указанията на съда по тълкуване и прилагане на закона".

mediapool.bg