Кламер БГ - Новини: В цяла Европа има дефицит на ваксини срещу грип

В цяла Европа има дефицит на ваксини срещу грип

Коронавирус

|
Пет, 23 Окт 2020г. 14:56ч.
В цяла Европа има дефицит на ваксини срещу грип

Значително повишеното търсене на противогрипни ваксини доведе до недостига им в някои европейски градове и повиши риска от евентуална "двойна епидемия" в момент, когато има голямо увеличение на случаите на Covid-19.

Тази година много правителства увеличиха поръчките за ваксини и започнаха кампании за насърчаване на ваксинирането. Целта беше ваксинирането да стане по-рано от обичайното и да обхване по-голям процент от 450-милионното население на континента, за да се намали натоварването на здравните служби.

Водещи производители като "ГлаксоСмитКлайн", "Санофи", "Абът" и "Секиръс" увеличиха доставките за региона със средно 30 процента, очаквайки по-голямо търсене. Но те работят на пълен капацитет и не могат да задоволят цялото закъсняло допълнително търсене, съобщава Ройтерс, позовавайки се на изявление от сряда на организацията "Ваксини Европа", която представлява производителите.

Интервюта на Ройтерс с най-малко 10 общински и правителствени служители, както и медицински експерти показват, че системите в големи градове като Варшава изпитват затруднения с голямото ранно търсене, което води до забавяне и временен недостиг.

"Тази година постоянно идват пациенти и питат за ваксини, по над 10 човека на ден", казва управителката на "Аптека нон стоп" във варшавския квартал "Воля" Гражина Ленковска-Мелничук. "Продавачите на едро ни казват същото, което ние казваме на пациентите: че ваксини няма и трябва да чакаме."

Сезонен риск

Грипният сезон в Европа започва през октомври, а заразяванията обикновено се увеличават между средата на ноември и началото на декември, показват данни на Европейския център за превенция и контрол на болестите.

Сезонните грипни вируси причиняват между 4 и 50 милиона заразявания всяка година, а около 70 000 европейци умират всяка година от свързани с грипа причини, особено по-възрастни и хора от рисковите групи.

Предпазните мерки за ограничаване на предаването на Covid-19 като социална дистанция, носене на маски и миене на ръцете могат да помогнат за ограничаване и на грипните заразяванията този сезон.

По тази причина в южното полукълбо тази година имаше "много ограничено" предаване на грип, каза на брифинг миналата седмица директорът на отдела за глобална подготвеност за опасност от инфекции към Световната здравна организация Силви Бриан.

Въпреки това увеличаващите се заразявания с коронавирус на континента накараха европейския комисар по здравеопазването Стела Кириакидис да предупреди миналия месец за опасността от "двойна епидемия от Covid-19 и грип".

Медицинските експерти призовават повече хора да се ваксинират, за да бъде предотвратена по-сериозна криза.

"Необходимо е да се предотврати двойна вълна от грип плюс Covid-19", каза главният лекар по заразни болести и тропическа медицина в мюнхенската клиника "Швабинг" Клеменс Вентнер, който препоръчва хората под 60 години да се ваксинират тази година.

Искания за доставки

Полското здравно министерство каза, че тази година е купило 3 милиона дози и ще купи още, ако е необходимо - до вторник то беше получило 1,6 милиона дози.

Но ваксините "Инфлувак тетра" на компанията "Майлън" и "Ваксигрип тетра" на "Санофи" са налични само в 1 процент от аптеките в Полша, показва информация на полския уебсайт gdziepolek.pl, който помага на пациентите да намерят най-близката аптека, където има търсеното от тях лекарство.

Според сайта ваксината "Флуарикс тетра" на "ГлаксоСмитКлайн" не е налична, а "Флуенц тетра" на "АстраЗенека" е налична в 5 процента от аптеките.

Говорителка на "Майлън" каза, че компанията е в състояние да изпълни ангажиментите за доставка в Полша и следи нивото на снабдяването. Говорител на "АстраЗенека" каза, че компанията не знае да има проблеми със снабдяването.

Затруднения се усещат и другаде в Европа.

В Белгия една трета от поръчаните ваксини още не са доставени, а някои ще пристигнат по-късно от обикновено, показват данни на националната агенция по лекарствата. Правителството е поръчало близо 3 милиона ваксини тази година - с 10 процента повече от миналата.

В южния австрийски град Клагенфурт с население 100 000 души властите казаха в изявление, че са направили обичайната си поръчка за ваксини през януари и безуспешно са се опитали да увеличат поръчаните бройки след настъпването на пандемията.

"В Австрия вече има значителен недостиг на ваксини против грип и е крайно необходимо да се предприемат действия", каза общинският съветник Франц Петриц.

Австрийското правителство поръча 1,25 милиона дози за почти 9-милионното население на страната - с 60 процента повече от миналата година, каза министерството на социалната политика.

Дозите започнаха да пристигат едва в средата и края на септември и отнема време, докато стигнат до центровете за ваксиниране, каза министерството и добави, че не е ясно дали ще са необходими още.

Производителите на лекарства увеличават производството

Като се има предвид дългият срок, необходим за производството на ваксини против грип, производителите направиха всичко възможно, за да увеличат производството при тези извънредни обстоятелства, казва "Ваксини Европа". Но производственият капацитет за още ваксини вече е ограничен.

Разпределянето на дозите за отделните страни обикновено се прави година или повече преди грипния сезон, а производството за северното полукълбо започва в началото на март.

Краткият срок на годност също затруднява адаптирането към непредвидени обстоятелства, каза говорителка на "ГлаксоСмитКлайн".

Компанията се стреми да произведе и разпредели повече за 2020-а и идните години, но се очаква търсенето да продължи да изпреварва производствените възможности, каза тя.

"Санофи" и "АстраЗенека" доставят рекордни количества и са осигурили допълнителни запаси, казаха говорители на производителите на лекарства.

Търсенето на ваксини против грип в Италия се увеличи с над 40 процента от миналата година, достигайки 17 милиона, каза президентът на асоциацията на италианските фармацевтични компании Масимо Скакабароци.

Но някои местни власти започнаха да поръчват доставки едва този месец.

"Вече сме достигнали предела на промишлените си възможности", каза Скакабароци. "Не знам дали и доколко ще е възможно да увеличим допълнително количеството, ако има още заявки."

mediapool.bg