Кламер БГ - Новини: В търновско село са открити 200 килограма марихуана и е арестуванo дете-дилър

В търновско село са открити 200 килограма марихуана и е арестуванo дете-дилър

България

|
Вт, 13 Дек 2022г. 14:53ч.
В търновско село са открити 200 килограма марихуана и е арестуванo дете-дилър

Главният секретар на МВР Петър Тодоров, вътрешният министър Иван Демерджиев и шефът на националното следствие Борислав Сарафов. Снимка: БГНЕС

Над 200 килограма марихуана са открити при акция на МВР в търновското село Джулюница, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев. Те са били готови за пласиране, а според полицията разследването е стигнало до най-високите нива на групата. Арестувани са шестима души, сред които има и 16-годишен ученик. МВР твърди, че именно той и 21-годишен младеж са били дилърите, а канабисът е разпространяван в училищата в Горна Оряховица, Лясковец и околността.

Разплитането на веригата е започнало от децата-дилъри, заяви Демерджиев. В понеделник е ударена и оранжерията за отглеждане на канабиса в Джулюница.

"Това са лица, които са в някаква степен в тази група, било помагачи, било съдържатели на оранжерията", заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Според шефа на Националната следствена служба Борислав Сарафов основните извършители също са задържани. Те са над 30-годишни и се занимават с това отдавна.

По информация на Нова телевизия въпросната оранжерия е работила под претекст, че се отглежда марихуана за медицински цели.

По оценки на полицията марихуаната е на стойност над 6 млн. лв. Разпространението й е било предимно сред ученици. Наркотикът е открит в частен дом в селото.

За пореден път в рамките на няколко дни полиция и прокуратура се хвалят с резултати по линия на наркоразпространението. Миналата седмица бе обявено началото на операция "Бяло" с акцент проверки за наркоразпространение около училищата. Оттогава са образувани близо 500 разследвания и са направени около 3 хил. проверки, заяви Тодоров.

Акцията стана и повод МВР и прокуратурата да започнат да обясняват отново колко добре работят заедно. Във вторник Сарафов на няколко пъти подчерта, че сътрудничеството било отлично, а доскоро имало вакуум в отношенията, вероятно намеквайки за предишното ръководство на силовото ведомство.

"Дълбоко съм убеден, че безвремието приключи. Без да анонсирам нещо повече, мога да кажа: "Очаквайте още новини от съвместната ни работа", заяви Сарафов.

Демерджиев също каза, че работят добре с прокуратурата и имало и други теми, по които са на еднакво мнение. Вътрешният министър заяви, че след няколко дни отново ще е в Турция, за да даде на местните служби данни за наркогрупи и каналджии. Демерджиев обясни, че имал уверение, че турската страна ще вземе бързи мерки срещу тях.

mediapool.bg