Кламер БГ - Новини: "В състояние на вето". България иска европейски мониторинг за правата на българите

"В състояние на вето". България иска европейски мониторинг за правата на българите

България

|
Четв, 09 Фев 2023г. 13:49ч.
"В състояние на вето". България иска европейски мониторинг за правата на българите

Сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев поиска Европейският съюз да наложи мониторинг за спазването на правата на македонците с българско самосъзнание и ще настоява Северна Македония да не започне реални преговори за членство в ЕС, докато не изпълни българските изисквания.

"В момента сме в състояние на вето за започване на преговори за членство с Република Северна Македония (РСМ)", каза Радев пред журналисти в Брюксел, където участва в срещата на европейските лидери.

Той посочи, че ще настоява първата междуправителствена конференция със Северна Македония да започне, чак след като страната впише българите в конституцията си.

"Те до момента не са вписани, преговори не са започнати", каза той.

България отвори вратата към началото на преговорите на Скопие за членство в ЕС, но под условия. Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ обаче е категорично против вписването на българите в основния закон на страната и към момента това няма как да се случи, тъй като се изисква мнозинство от две трети.

Отношенията между двете страни достигнаха ново ниско ниво, след като

в Охрид бе пребит секретаря на българския културен клуб "Цар Борис III" Християн Пендиков.

Радев каза в четвъртък, че ще иска ЕС да наложи мониторинг и гаранции за спазване на правата на македонските българи.

"Ще призова много ясно своите колеги за повече солидарност и ангажираност с правата на македонските българи. Нека със същата енергия, с която ни призоваваха тук за ускоряване на процеса на интеграция на РСМ, ЕС да наложи мониторинг и гаранции за спазване на правата на македонските българи" , каза Радев.

По думите му е било необходимо нашата страна два пъти да наложи вето, докато "европейските партньори разберат, че има сериозен проблем".

"Очаквам категорична институционална реакция от властите в Северна Македония и незабавни действия за разкриване на извършителите, разследване и адекватно наказване. За съжаление към момента не виждам необходимата политическа воля", каза той.

Преди ден прокуратурата в Охрид повдигна обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда на Християн Пендиков. Според обвинението нападателите са били двама, като единият се издирва.

Нападението е "от омраза поради национална и етническа принадлежност".

"Налице е разминаване между амбициите на РСМ и поетите ангажименти за установяване на демократични норми в тази страна, и реалността, в която живеят македонските българи в тази страна. Отричането на съществуване на проблем с правата на македонските българи само удължава тези проблеми, води до ново насилие и атмосфера на безнаказаност, и стимулира престъпленията от омраза", каза Радев.

mediapool.bg