Кламер БГ - Новини: В какво се е превърнал Бахмут за много месеци обстрели и битки (ГАЛЕРИЯ)

В какво се е превърнал Бахмут за много месеци обстрели и битки (ГАЛЕРИЯ)

Война в Украйна

|
Пон, 29 Май 2023г. 14:48ч.
В какво се е превърнал Бахмут за много месеци обстрели и битки (ГАЛЕРИЯ)

В какво се е превърнал Бахмут за много месеци обстрели и битки (ГАЛЕРИЯ)

Боевете за източния украински град в Донецка област Бахмут започнаха през лятото на 2022 г. Руските войски обсаждат града в продължение на месеци - на 21 май ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, чиито наемници действат в тази посока, обяви, че Бахмут е преминал изцяло под контрола на Руската федерация. Украинската страна отрича това, като подчертава, че сблъсъците в покрайнините на града и около него продължават. Пригожин също каза, че изтегля частите на ЧВК от Бахмут (те трябва напълно да напуснат града до 1 юни) - на тяхно място ще дойдат редовни части на руската армия.

Преди началото на пълномащабното нашествие в града живееха около 70 хиляди души - през март 2023 г. вицепремиерът Ирина Верещук съобщи, че в Бахмут са останали по-малко от четири хиляди души. Според местната администрация в началото на 2023 г., през месеците на обсадата, Бахмут е бил разрушен 60%, а до май - почти напълно.

"Това е трагедия. Там не е останало нищо“, каза Владимир Зеленски на срещата на върха на Г-7 в Япония на 21 май, добавяйки, че „сега Бахмут е само в нашите сърца“.

Руското независимо издание "Медуза" публикува серия снимки от вече контролирания от наемниците на ЧВК "Вагнер" град.

mediapool.bg