Кламер БГ - Новини: В Русия продължава разправата с критиците на Путин и войната му

В Русия продължава разправата с критиците на Путин и войната му

Свят

|
Съб, 23 Апр 2022г. 11:31ч.
В Русия продължава разправата с критиците на Путин и войната му

 Лев Пономарьов

В Москва бе задържан политикът от руската опозиция Владимир Кара-Мурза-младши за предполагаемо разпространение на невярна информация относно руските въоръжени сили, съобщи световните агенции.

Съд постанови Кара-Мурза да остане в предварителния арест до 12 юни, когато ще е делото му. Адвокатът на опозиционера обжалва тази мярка.

Кара-Мурза е бил включен и в руския списък на чуждестранните агенти. Преди няколко дни той беше осъден на 15 дни задържане заради предполагаема оказана съпротива при арест.

В Русия всякаква информация относно действията на руските военни в Украйна, която противоречи официалната версия, се наказва от закона.

Кара-Мурза е влиятелен критик на руския президент Владимир Путин и два пъти оцеля при опит за отравяне. Според разследващия журналистически колектив "Белинкат" агентите на руската Федерална служба за сигурност, които са били замесени в отравянето на опозиционера Алексей Навални, са замесени и в случая с Кара-Мурза.

Същевременно стана ясно, че 80-годишният Лев Пономарьов, който е виден правозащитник в Русия, напуска временно страната заради постоянни заплахи и в разгара на репресиите срещу последните критици на Кремъл, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Действително напуснах временно Русия, позволих си за първи път от дълго време почивка. Моето положение е обезпокояващо, по-специално заради задържанията, постоянните провокации, не го крия, заради двусмислените информации, идващи от различни източници за действия, предвидени срещу мен", казва Пономарьов в писмо, публикувано от неговата организация "За правата на човека".

Пономарьов е съветски дисидент, активен е от края на 80-те години. Той не казва в коя страна е отишъл.

mediapool.bg