Кламер БГ - Новини: В ГЕРБ умора няма, но амортизация – да

В ГЕРБ умора няма, но амортизация – да

България

|
Четв, 19 Септ 2019г. 13:15ч.
В ГЕРБ умора няма, но амортизация – да

След 10 години доминация в местната и централната власт ГЕБР не са уморени, но има амортизация, смята вицепремиерът и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Томислав Дончев. Това е нормален процес, тъй като политическият "срок на годност" в България е доста къс, коментира той в четвъртък пред БНТ.

Амортизирани и опитни

"Умора от гледна точка на потенциал да се носят отговорности на управлението не считам, че има. Съвсем логично обаче е да има ефект на амортизация. Макар че са подменяни много фигури и в местната власт, и в изпълнителната, и в законодателната, имаме знакови лица и те са едни и същи от доста дълъг период. И е съвсем нормално да има амортизация. Иронията е, че тоя ефект на амортизация върви с натрупването на уникален опит", заяви Дончев.

Смяната на ключови лица в партията не бива да се приема като операция по кръвопускане, която трябва да освежи пациента, каза още Дончев. Според него смените се правят, където има напрежение, конфликти и несправяне със задачите.

"Това е знак, че политическият организъм има имунна система. Той може да вземе решение да се раздели с някого, за да пази цялото", коментира вицепремиерът.

София е важна

Идеалният вариант е изборите да са състезание на идеи, но това много рядко се случва, заяви още Дончев. Той подчерта, че очаква кметовете на ГЕРБ да бъдат атакувани на лична основа по време на кампанията.

Дончев отказа да коментира дали ще има промени в правителството, ако ГЕРБ загубят изборите. Този разговор ще се води след вота, обясни той.

"Г-жа Фандъкова направи много сериозна заявка за реформи още преди да е влязла в кампанията - нов екип, промени в листата за общински съветници", каза Дончев

Клише, но е вярно

ГЕРБ и СДС не са в автоматична коалиция навсякъде по места. По-скоро е дадена възможност на местните структури да избират дали да го направят, каза още вицепремиерът. В някои важни градове управляващите се явяват сами. На въпрос какво е коалицията със СДС, Дончев отговори:

"Опит за консолидация вдясно. Това е клише, но е вярно".

mediapool.bg