Кламер БГ - Новини: В Академията на МВР вече има курс за опазване на културното наследство

В Академията на МВР вече има курс за опазване на културното наследство

България

|
Пон, 19 Септ 2022г. 19:02ч.
В Академията на МВР вече има курс за опазване на културното наследство

В Академията на МВР вече има курс за опазване на културното наследство

"В Академията на МВР беше събран специализиран курс за обучение на специалисти от системата на МВР за създаване на специализиран състав по културно наследство към полицията".

Това каза пред бТВ служебният министър на културата Велислав Минеков.

"Този път ще имаме сериозно подготвени хора, те работят във всякакво естество. Те ще стоят най-вече под Закона за културното наследство и ще извършват действия при нарушението му, независимо дали става дума за движимо или недвижимо културно наследство. Задачата им е с много широк обем. Трябваше да се случи, подобни полицейски състави има с целия южен фланг на Европа. Така е и в Испания, и в Гърция, та дори и в Турция, най-силният такъв е в Италия", уточни той.

Минеков подчерта, че и в България са нужни подобни специалисти. "Системите за измама и нарушение на закона по отношение на културното наследство са наистина с характеристика, която е трудно сравнима с обикновената криминална престъпност. Това не са пазачи или охранителни, това са специалисти, които следят беззаконията и тези банални криминални подпалвания на покриви. Най-интересното, е че театър "Възраждане" беше подпален три пъти и то пак оцеля, пак остана. Но няма да се занимава само с палене на покриви. В ръцете на полицията ще бъде цялото ни културно и историческо наследство", каза още той.

Служебният министър заяви, че ще направи и предложения за промяна в Закона за културното наследство.

"Ако имаше промени в закона по-рано, много от разрушенията на културни паметници щяха да бъдат предотвратени. И в миналия мандат като служебен министър направихме инициативи за промени в няколко закона или по-точно 5 закона, върху които се крепи Министерство на културата. Изработени са и са написани. Обаче изчезнаха и не знам къде отидоха, но не бяха положени в комисия. Наскоро мина един депутат и му показах къде ги държа материалите. Материалите ги държа в железен сейф. Всичките предложения за изменения и допълнения в закона за културно наследство наистина са в сейф и от този сейф само аз имам ключ", добави той.

mediapool.bg