Кламер БГ - Новини: Българският представител във Венецианската комисия защитава властта

Българският представител във Венецианската комисия защитава властта

България

|
Вт, 22 Септ 2020г. 15:27ч.
Българският представител във Венецианската комисия защитава властта

Конституционният съдия, зам.-председател на Венецианската комисия и бивш премиер Филип Димитров даде знаково интервю, с което защити правителството и остро критикува протестиращите. Той говори пред електронната медия transitionstories.eu, цитирана от сайта

"Дневник".

В края на миналата година Венецианската комисия излезе с обширен доклад за България, с който за трети пореден път призова за прекратяване на недосегаемостта на главния прокурор. Комисията коментира, че България трябва да извърши конституционна реформа и пълно преструктуриране на своя Висш съдебен съвет, за да реши проблема с прокуратурата.

В интервюто си Филип Димитров не говори за неизпълнението на препоръките на Венецианската комисия, а за "яростна негативна кампания" към България, която се води не само в страната, но и извън нея - "от външни сили на ЕС и НАТО". Вероятно той има предвид Русия.

Според съдия Димитров протестиращите премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев обслужват именно тези външни интереси.

"Едва ли не излиза, че върховенството на закона не се прилага. Това е нещо, което според мен по-скоро е свързано с интересите на външни сили спрямо ЕС и НАТО, отколкото с нещата в самата България. България, която се опитва да играе една стабилизираща роля на Балканите, е трън в очите на онези, които искат да видят Балканите разклатени", казва конституционният съдия в рядко срещано политическо интервю.

Той влиза напълно в обувките на главния прокурор с твърдението, че на съдебната власт могат да влияят не управляващите, а олигарси.

"Има критики и по отношение на дейността на правоприлагането. От друга страна твърдението, че това е свързано с някакъв контрол от страна на изпълнителната власт, изглежда доста съмнително", казва съдия Димитров.

Следва въпросът кой може да влияе на съдебен състав? Той отговаря: "Фактори, които за съжаление са безотговорни. Това са фактори, които не са свързани с изпълнителната власт".

Въпрос: Олигарси? Димитров дава краткия отговор:- Да.

През миналата година премиерът Бойко Борисов лично призна пред бТВ, че е направил нужното за назначаването на последния председател на Върховния касационен съд. Обяснението на Борисов бе продиктувано от неговото недоволство, че същият съдия не действа според очакванията му.

Филип Димитров смята за олигарси хора, които не са свързани с властта, което е пълно опровержение на самото понятие "олигарх", защото те са невъзможни извън властта.

Филип Димитров повтаря някои и тезите на Бойко Борисов за свободата на словото:

"Какво по-хубаво от това да твърдиш, че в страната нямало свободна преса? Всичката преса плюе правителството - от името на кого това е друг въпрос. Ние можем да говорим, че тя е подвластна на определени олигархически интереси, можем да говорим, че в определени отношения тя проявява груба пристрастност в една или друга посока. Можем да твърдим, че степента на компетентност на българските медии е по-ниска, но да се твърди, че тя не е свободна, а че изпълнителната власт може да й налага нещо - това е смешно. Въпреки това тази тема непрестанно бива раздухвана", казва Димитров.

mediapool.bg