Кламер БГ - Новини: Български хелзинкски комитет: Служебното правителство излъга, че ще осигури храна на уязвимите украински бежанци

Български хелзинкски комитет: Служебното правителство излъга, че ще осигури храна на уязвимите украински бежанци

България

|
Пет, 30 Дек 2022г. 18:38ч.
Български хелзинкски комитет: Служебното правителство излъга, че ще осигури храна на уязвимите украински бежанци

Български хелзинкски комитет: Служебното правителство излъга, че ще осигури храна на уязвимите украински бежанци

“Служебното правителство излъга, че ще осигури храна на уязвимите украински бежанци” - с такава позиция ден преди Нова година излезе Български хелзинкски комитет(БХК). В нея се посочва, че от самото начало на мандата си служебното правителство на президента Румен Радев показа по категоричен начин, че ще се опита всячески да ограничи временната закрила на украинските бежанци.

От организацията припомнят, че от 16 ноември тихомълком спря изхранването на бежанците и 15-те лева, които отпускаше държавата за бежанец на ден, вече отиват само за нощувки, но не и за храна. Това бе признато и от министъра на туризма Илин Димитров.

"Служебното правителство не си даде труд да направи преценка дали отказа да осигури храна следва да засегне само хора, които са в България отдавна, и дали все пак не трябва да се осигури поне първоначално хранене на хората, които са влезли в страната след началото на масираните руски бомбардировки през есента, бягайки от разрушените си градове и домове. За служебното правителство също така нямаше никакво значение, че отказът да осигури храна ще засегне и онези бежанци с временна закрила, от които не може да се очаква да си намерят работа, за да си осигуряват сами прехраната – сираци, непридружени деца, майки с пеленачета, възрастни пенсионери, тежко болни хора или хора с увреждания или наранявания", посочват от БХК.

Дадена дума

На първата си среща с гражданските организации, свикана чак на 23 ноември 2022 г., представителите на Щаба на служебното правителство, както и председателстващите срещата заместник-министър на вътрешните работи Емил Ганчев и заместинк-директор на Дирекция „Миграция“ Мариян Данков дадоха изрично обещание, че от следващия ден щабът ще осигури изхранването поне на уязвимите украински бежанци, преместени в държавни и общински бази. Обещание, на което станаха свидетели представителите на редица граждански и доброволчески формирования и което БХК оповести. От този ден изтекоха вече тридесет и седем дни. През тези дни служебното правителство прие няколко решения по Програмата за хуманитарно настаняване на украинските бежанци. В нито едно от тях до ден-днешен не се споменава думата “храна”, уточняват от БХК.

“Така уязвимите украински бежанци, подобно на уязвимите българи, са напълно изоставени от държавата и разчитат изцяло на състрадателността и подкрепата на нашите съграждани, доброволци и активисти. Много украински бежанци посрещнаха Коледа в България гладни. Много от тях ще посрещнат гладни и Новата година”, се посочва още в позицията.

Призив

Призоваваме служебното правителство да предприеме незабавни мерки по изпълнение на поетите на 23 ноември ангажименти. В противен случай, ако целта на бездействието му е да изгони украинските бежанци от България, нека поне да има доблестта да го заяви в прав текст. По-достойно ще е, отколкото да ги оставя да гладуват, заключават от БХК.

mediapool.bg