Кламер БГ - Новини: Български превозвачи плашат с блокади по границата с Гърция

Български превозвачи плашат с блокади по границата с Гърция

България

|
Съб, 27 Фев 2021г. 18:05ч.
Български превозвачи плашат с блокади по границата с Гърция

Български превозвачи заплашват със спонтанно блокиране на движението през граничния пункт “Кулата“ заради въведеното от гръцките власти тестване на шофьорите на камиони, съобщава dir.bg. Някои от тях обвиняват българската държава в липса на адекватна реакция.

Най-сериозни финансови загуби търпят малките фирми за товарни превози, които се бавят много при преминаването на границата и трябва да плащат неустойки.

"Само за 2 часа (блокада) и ще кажат: да, бе, да, оставете ги, товарните автомобили не подлежат, защото има закон", каза заместник-председателят на Съюза на българските транспортни работници Веселин Дангов, който твърди, че има дискриминационно отношение към превозвачите:

От два дни гръцките здравни власти правят антигенни тестове на всички шофьори на тежкотоварни камиони. Пробите се взимат на границата от 7 сутринта до 22 часа, а през нощта тестове не се правят.

"Четири километра ги минах за 7 часа, през деня - от 8 до 10 вечерта, не минават повече от 20-30 автомобила в Гърция, товарни", обясни Дангов.

"През това време минават бусове с гастарбайтери-българи, леки коли. Хората, които се занимават с тестовете, обръщат внимание на тях и на ТИР-овете. Правят тестове, но на товарните автомобили са най-малко. Единствено на "Кулата" е това - този парадокс, който няма аналог", казва той.

Според превозвачите това е поредното нарушение на европейското споразумение за зелени транспортни коридори от страна на Гърция.

mediapool.bg