Кламер БГ - Новини: Български евродепутат не беше допуснат в Северна Македония (обновена)

Български евродепутат не беше допуснат в Северна Македония (обновена)

България

|
Съб, 06 Май 2023г. 19:17ч.
Български евродепутат не беше допуснат в Северна Македония (обновена)

Военният мемориал Ново село, към който е пътувал евродепутатът Андрей Ковачев. Сн. БГНЕС

Македонската гранична полиция не допусна влизането в страната на българския евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев. Освен Ковачев на границата са били спрени председателят на фондация "Българска памет" Милен Врабевски и още трима българи.

Всички те са пътували за участие в заупокойната панихида на българското военно гробище в Ново село, Струмица. По-късно от Министерството на външните работи изразиха "силно разочарование" от действията на македонските власти.

Без аргументи

"Не беше позволено да отидем на традиционното отбелязване на Гергьовден в Ново село, Струмица. Вече повече от 10 г. на Гергьовден отивам в Ново село, Македония, на нашето българско военно гробище. Тази година също тръгнах натам, и за голямо мое учудване и ужас нас не ни пуснаха с обяснението, че това е тяхно решение. Никой не ни обясни какви са мотивите. Имаме постановление, с което аз, Милен Врабевски, и още трима души, бяхме върнати от КПП-то", каза пред БГНЕС Ковачев.

Той добави, че е учуден от това решение на македонските власти. "Само преди няколко дни се срещнах с външния министър Буяр Османи. Ние, партия ГЕРБ и лидерът ѝ Бойко Борисов правим всичко възможно да се освободи пътят на Северна Македония напред (към членство в ЕС - бел. ред.). Затова случката е абсолютно неясна за мен. Това е инерция от миналото, инерция в техните служби, защото тяхната служба за безопасност спуска списъците с хора, които са нежелани в Македония", добави Ковачев.

Евродепутатът от ГЕРБ добави, че за първи път му се случва да бъде спрян на границата при влизане в Северна Македония.

Още по темата:

Пендаровски се закани да не кани Радев в Северна Македония

Според Ковачев това е акт срещу интересите на Северна Македония.

Ответна реакция

По-късно от Министерството на външните работи на България изразиха “силно разочарование от решението на властите в Република Северна Македония” да не допуснат евродепутата и другите четирима български граждани в страната.

Събитието по повод празника се организира традиционно от години насам в Ново Село, Струмица от посолството на Република България в Скопие, Генералното консулство на България в Битоля и Фондация "Българска памет" чрез церемония на българското военно гробище със заупокойна панихида.

За първа година церемонията включваше съвместно богослужение между двете православни църкви, на която присъстваха и представители на военно-дипломатическия корпус в Северна Македония, както и ученици от България. Българското военно гробище в Ново село е едно от 471 български военни гробища на територията на Северна Македония, което преди години беше възстановено именно със средства на Фондация "Българска памет", уточняват от министерството.

Още по темата:

Гоце Делчев: За двойна употреба и в България, и в Северна Македония

От там заявиха, че действията на македонските власти "пораждат недоумение". В позицията на министерството те са определени и като "безпрецедентен инцидент". Допълва се, че "заявените претенции за европейска интеграция на Северна Македония изискват най-малкото преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции".

"Българската страна ще постави официално въпроса пред властите в Северна Македония и пред международните ни партньори, тъй като развития от подобен характер оказват негативно влияние върху добросъседските отношения и усилията на българската страна, насочени към възстановяване на доверието и създаване на положителен климат за развитие на двустранните отношения", пише още в позицията.

През февруари българи не бяха пуснати в Северна Македония, за да отбележат годишнината от рождението на Гоце Делчев.

mediapool.bg