Кламер БГ - Новини: Българките отделят 7 пъти повече време от съпрузите си в домакинството

Българките отделят 7 пъти повече време от съпрузите си в домакинството

Общество

|
Четв, 19 Май 2016г. 18:37ч.
Българките отделят 7 пъти повече време от съпрузите си в домакинството

Българските жени отделят седем пъти повече време от мъжете си извън работа за домашен труд и три пъти повече за отглеждане на децата. Това съобщи бившият вицепремиер и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на форум на жените лидери в София.

Той препоръча бъдещите политики да са фокусирани към съчетаването на кариерата с домашните задължения.

Страната ни предстои да работи и за намаляване на разликата в заплащането между мъже и жени. Към момента българските жени получават с 13.6% по-малко от мъжете.

По отношение на пенсиите разликата е още по-голяма. Българските мъже взимат с 40% повече от жените, посочи Калфин. Като положителен факт в постигане равнопоставеност той отчете приетият през април 2016 г. Закон за равенство на мъжете и жените.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова подчерта, че броят на жените у нас, които участват в политиката, през последните години нараства. Едно от доказателствата за това е, че 8 от 19-те членове на кабинета "Борисов" са жени, отбеляза тя.

Глобалният форум на жените лидери в София събра представители на нежния пол от четири континента. Събитието е организирано от Съвета на жените в бизнеса в България и ЮНЕСКО и е под патронажа на генералния му директор Ирина Бокова. Тя обяви, че няма мир без равнопоставеност на жените.

Президентът Росен Плевнелиев също взе участие във форума.

mediapool.bg