Кламер БГ - Новини: Ще се възползват ли "Патриотите" от "преотстъпената" от Борисов квота в КРС

Ще се възползват ли "Патриотите" от "преотстъпената" от Борисов квота в КРС

България

|
Четв, 27 Фев 2020г. 16:54ч.
Ще се възползват ли "Патриотите" от "преотстъпената" от Борисов квота в КРС

Засега изглежда, че "Обединените патриоти" (ОП) не са склонни да приемат предложението на премиера Бойко Борисов за "прегласуване" c на избраните вече три нови попълнения в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и на мястото на единия член от ГЕРБ да сложат този на "Патриотите". Предложението на Борисов изключва възможността да отпадне представителя на ДПС, въпреки спорната му квалификация за поста, а само "заменка" между ГЕРБ и ОП, с което на практика се потвърждава чисто партийното спазаряване на местата в ключовия регулатор.

"Ние спазваме законите, това за нас е затворена тема, кандидатите вече са избрани", коментира депутат от ОП пред Mediapool в четвъртък.

Въпреки това не е изключено да се стигне до нова процедура за попълване на парламентарната квота в КРС, при която да бъде избрана именно номинацията на "Обединени патриоти", които миналата седмица обвиниха ГЕРБ и ДПС в задкулисни договорки за постовете в регулатора.

"Прегласуване", за каквото говори Борисов, е невъзможно, защото вече в Държавен вестник са обнародвани решенията на парламента, с които за зам.-председател бе избрана издигнатата от ГЕРБ а Кристина Андонова-Хитрова, а за членове Анна Хаджиева (ГЕРБ) и Ердинч Хайрула (ДПС). Това е станало в брой 17 на ДВ от 25 февруари.

Така, за да бъде "преотстъпена" една от квотите на ГЕРБ на ОП, остава възможността за предсрочно прекратяване на 5-годишния мандат на един от новоизбраните членове. В Закона за електронните съобщения са описани възможностите, с които това може да стане и изглежда в случая единственият приложим вариант е оставка. Тоест шанс да бъде изпълнена волята на Борисов има, ако заради думите му, или заради "съвет" Хаджиева или Хитрова решат да се оттеглят.

Избраната за зам.-председател на КРС Кристина Хитрова бе единствен кандидат за поста, докато "Патриотите" имаха номинация за член на комисия, но тя бе отхвърлена заедно с тази на БСП.

Ако решението на Борисов бъде претворено в дела, парламентът ще трябва да започне нова процедура за избор на човек, който да попълни овакантеното място и ще могат отново да предложат свой кандидат, който да бъде подкрепен от мнозинството.

Засега обаче и ГЕРБ, и ОП не казват дали може да се очаква подобен развой. Освен това ГЕРБ и ОП имат само 116 гласа и теоретично изборът може да пропадне, ако всички останали групи са "против". При предишната процедура кандидатите на ГЕРБ и ДПС бяха избрани с подкрепата на тези две групи плюс депутатите от "Атака", а "Воля" гласува само за двете номинации на ГЕРБ.

Предисторията

Миналата седмица след скандали ГЕРБ и ДПС спазариха трите нови попълнения в ключовата КРС, която ще организира търговете за 5G честотите и под чийто надзор са мобилните оператори, пощенските услуги, радиочестотния спектър, радиосъоръженията, кабелните оператори. До попълването на квотите се стигна с пет години закъснение и то след скандал и разправии на висок тон за задкулисни договорки. "Обединените патриоти" също имаха кандидат - Пеньо Пенев, който в момента работи в правната дирекция на КРС. Коалиционните партньори от ГЕРБ обаче не подкрепиха Пенев, а номинацията на ДПС. В същото време ДПС подкрепи двете кандидатури на ГЕРБ.

Във вторник пък се проведе коалиционен съвет, на който лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов поставил въпроса с поредния арест на кадър на ВМРО - шефката на Басейновата дирекция "Източнобеломорски район" Цветелина Кънева. "Един ластик като се опъва, опъва и се къса накрая", каза Каракачанов след срещата, на която била повдигната и темата с гласуването за КРС.

Ден по-късно, премиерът, видимо засегнат от думите на Каракачанов за ластика, обяви, че вече е дал нареждания и преотстъпва едната квота на ГЕРБ на ОП.

Още тогава Каракачанов каза, че това не е редно.

"Няма, не е редно. Станала грешка, бях в Брюксел тогава на Съвета, не съм разбрал какво са правили, поех ангажимент пред вас. Пред вас разпоредих на Дариткова да седнат и намерят начин за КРС", отговори Борисов. Той уточни, че на коалиционния съвет е решено една от квотите на ГЕРБ в Комисията за регулиране на съобщенията да бъде преотстъпена на "Обединени патриоти".

mediapool.bg