Кламер БГ - Новини: Ще има ли кабинет на ИТН: Времето изтича, преговори няма, възможни ли са изненади

Ще има ли кабинет на ИТН: Времето изтича, преговори няма, възможни ли са изненади

България

|
Четв, 05 Авг 2021г. 23:03ч.
Ще има ли кабинет на ИТН: Времето изтича, преговори няма, възможни ли са изненади

Ще има ли кабинет на ИТН: Времето изтича, преговори няма, възможни ли са изненади

В петък изтича срокът, в който кандидат-премиерът на "Има такъв народ" Пламен Николов трябва да върне на президента изпълнен или неизпълнен мандат за съставяне на правителство. Преди ден Николов заяви оптимистично, че това можело да стане и по-рано, но в четвъртък сутринта съобщи пред репортери, че се водят нова серия разговори между "Има такъв народ" и другите парламентарно представени партии, от които се търси подкрепа за правителство. Николов не уточни къде се водят преговорите.

"Да, продължаваме, те вървят в момента", увери той.

До края на деня обаче такива разговори нямаше нито с БСП, нито с "Демократична България", нито с "Изправи се БГ! Ние идваме!"(ИБГНИ).

Към момента в най-обещаваща фаза са преговорите с БСП, чийто Национален съвет обсъди преди ден дали да подкрепи кабинет на ИТН, но окончателно решение не бе обявено. Лидерът на партията Корнелия Нинова настоя за корекции в декларацията с правителствените приоритети, представена от ИТН, но и за някакво писмено споразумение, каквото ИТН отказва.

В същото време няма никакъв знак за пробив с "Демократична България" (ДБ), след като лидерът на ИТН Слави Трифонов в неделя отправи обвинения и към обединението, и персонално към съпредседателя му Христо Иванов, че искали постове във властта. Иванов отвърна, че това е лъжа. И повтори, че единственото, за което настояват, са гаранции – и чрез приоритетите, и чрез състава на кабинета, за истински реформи и че няма да има влияние на ДПС. Другото, на което ДБ държи, е да е предварително ясно мнозинството, което стои зад правителството, защото плаващите мнозинства, на които разчита ИТН, за вратичка за пазарлъци и задкулисни сделки.

Групата на Мая Манолова (ИБГНИ) също настоява за писмено споразумение.

Ситуацията се влоши допълнително, след като партията на Слави Трифонов съобщи списъка с министрите си и незабавно започнаха да гърмят "бомби". Първо, защото за вътрешен министър бе предложен адв. Петър Илиев, около чието име се появиха сериозни съмнения за плагиатство, а в петък Софийският университет съобщи, че започва проверка по случая. Като истинска провокация срещу ДБ се възприема и издигнатия за правосъден министър адв. Момчил Иванов, чиято публикация във фейсбук срещу "соросоидни платени политици" и "майкопродавци" предизвика бурно възмущение в мрежата, а след това се появиха и други доста притеснителни неофициални свидетелства за отношенията му със студентки.

В четвъртък се появи още една "скрита лимонка" – номинираната за екоминистър Силвия Бакърджиева се оказа, че е свързана с осъждан за кражба.

Досега нито ДБ, нито ИБГНИ са коментирали официално състава на предложеното правителство. И би било излишно да го правят, след като още при съобщаването му във вторник заместникът на Слави Тошко Йорданов предупреди, че това е окончателният списък и промени няма да има. Преди това всеки опит на ДБ или ИБГНИ да повдигнат въпроса за министрите бе посрещан от ИТН с обвинения, че искат да кадруват властта.

От ДБ заявиха, че решението си дали да подкрепят правителството ще вземат в началото на другата седмица.

Очаква се гласуването в пленарната зала да бъде идната сряда.

Според някои източници БСП може би в крайна сметка ще подкрепи правителството на ИТН, но двете партии имат едва 101 гласа, а им трябват още 20.

По-рано тази седмица Николай Хаджигенов от ИБГНИ каза, че има шанс неговата парламентарна група да подкрепи правителството, но настоя за писмено споразумение.

След две срещи с ДБ в последни дни, Мая Манолова заяви в четвъртък, че решение на ИБГНИ ще има "до приключване на парламентарната процедура" – тоест, до сряда, когато ще се гласува правителството.

В петък и събота организациите от коалицията са насрочили форуми, на които да се обсъди въпросът, допълни Манолова.

Хората около Манолова твърдят, че ще са единодушни в окончателното си решение, но има и сигнали за евентуално "шарено" гласуване.

Кандидат-премиерът Пламен Николов коментира, че предстои да се разбере дали останалите партии са склонни да дадат подкрепата си без писмено споразумение.

"Мисля, че декларацията, която беше прочетена, беше ясна. Така че мисля, че това е повече от достатъчно. Тежката дума, моралът и достойнството са много по-важни от един подпис. Чакаме всички да се лишат от емоциите си и да постъпят практично. Това е най-важното", заяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

По неофициална информация упоритата съпротива на ИТН да подпише някакво споразумение идва от това, че под него трябва да стоят подписите на партийните лидери. А Слави Трифонов не желае неговият подпис да стои под какъвто и да е официален документ, който да даде гаранции на евентуалните подкрепящи за приоритетите на бъдещия кабинет.

В същото време депутатът от партията му Балабанов увери: "Не сме затворили вратата към никого. Ако имат желание, ние сме свободни да продължим да разговаряме както с ДБ, така и с ИБГНИ".

Ако БСП имат някакви въпроси, ще им бъде отговорено, допълни още той и припомни, че от партията му са постигнали почти пълно припокриване по темите с останалите формации, с които са водени разговори.

"Чакаме да се лишат всички от емоциите си и да постъпят практично, това е най-важното. Надяваме се да има кабинет, защото е изключително важно, от тях зависи", каза още Балабанов.

ДБ и ИБГНИ обаче не смятат, че дали ще има кабинет или не, зависи от тях, тъй като отговорността е на мандатоносителя ИТН.

Какво може да се случи оттук нататък?

Макар и малко вероятно, не е невъзможно ИТН да все пак да ревизира състава на кабинета и да извади хората, около които избухнаха скандали. Това ще се разбере най-късно в 17 ч в петък, когато изтича срокът, в който Николов трябва да отнесе при президента мандата за съставяне на правителство.

"Имаме нужда от необходимите преговори, за да довършим мандата и да го върнем както трябва изпълнен", подчерта кандидатът за министър-председател и допълни:"Когато постигнем абсолютно всички договорки".

Партията на Трифонов обаче сама се постави в ситуация, в която ден преди връщането на мандата не знае официално от кого ще получи подкрепа.

Евентуални промени на министри могат да се правят и буквално в последния момент, дори съставът вече да е представен пред президента.

"Проучвателният мандат е приключил успешно по смисъла на чл. 99, ал. 4 от Конституцията, когато кандидатът, на когото е възложен, отговарящ на изискванията за избираемост, представи пред президента състав на Министерския съвет. Това не изключва промени в предложения състав преди гласуването от Народното събрание", пише в решение на Конституционния съд от 1992 г.

Дали обаче ИТН ще реши да се възползва от тази възможност, остава неясно. Не е ясно и дали това ще е достатъчно за ИБГНИ и ДБ да помислят по-сериозно за подкрепа на кабинета, тъй като в крайна сметка, изваждането на компрометирани фигури от състава му изглежда нещо съвсем естествено. Но това все още не означава, че ИТН показва осъзнат ангажимент за реална промяна на управленския модел.

На всичкото отгоре не е съвсем сигурно как все пак ще постъпят ГЕРБ и ДПС при гласуването на правителството и дали няма някакви договорени варианти за подкрепа като смъкване на кворума.

С решението си да продължи преговорите, БСП си остави вратичка – да види какви са нагласите. Освен това има социалисти, които не биха гласували "за". И докато ДБ и ИБГНИ също бавят официалното си решение, ДПС мълчи. Преди седмица Йордан Цонев обяви, че Движението е "зрител на преговорния процес". Възможно е обаче, за да мине кабинетът ДПС да се окаже и "зрител" на гласуването – т.е. 29-те депутати от партията да излязат от залата.

Евентуално напускане на ДПС обаче би имало смисъл, ако още депутати също не са в залата или ако част от ИБГНИ гласува "за", но трудно би аргументирала решението си, след като индиректната подкрепа на ДПС ще е видима.

Ако ДПС напуснат залата, вътре ще останата най-много 211 народни представители. ИТН има 65 депутати, а БСП 36 депутати (и то при условие, че всички социалисти гласуват). Така двете формации имат 101 гласа при нужни 106, ако кворумът е 211. Петимата депутати, които да гласуват "за" или да напуснат залата, ще трябва да дойдат или "протестните парии", или от ГЕРБ. Бойко Борисов засега твърди, че всичките му депутати ще са в залата и ще гласуват "против".

"Всичко ще се изясни в залата", признават неофициално депутати, макар ИТН все още да има шанс да се опита да спечели подкрепата на ДБ (34 депутати) и ИБГНИ (13 депутати) – с гаранции за разграничаване от ДПС, един подпис на документ и промени в състава на правителството. Тогава гласовете биха могли да са 148 "за".

mediapool.bg