Кламер БГ - Новини: Щамът на морбили у нас е внесен от Италия или Германия

Щамът на морбили у нас е внесен от Италия или Германия

България

|
Четв, 07 Март 2019г. 14:27ч.
Щамът на морбили у нас е внесен от Италия или Германия

Болните от морбили у нас са вече 92 души. Изследване в немска лаборатория е показало, че щамът, които циркулира у нас, е внесен от Италия или Германия, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

В германска лаборатория са изпратени проби на 21 болни от морбили от Разложко и София. Резултатите потвърдили съмненията на здравните власти, че щамът, който циркулира у нас, е различен от внесения през 2017 година от Украйна

“Щамът е нов внос от Италия или Германия. По този начин ние показваме, че нямаме вътрешно разпространение на морбилния вирус и, че системата ни по отношение контрол на морбили работи“, обясни Кантарджиев.

Той съобщи, че 38% от заразените с морбили са деца, които нямат навършената възраст за имунизация – 13 месеца.

Кантарджиев припомни, че трябва да се пазят неваксинираните деца и всички деца до 8-годишна възраст, които нямат една имунизация, трябва да бъдат имунизирани.

След което трябва да се направят пропуснатите на 12-годишна възраст реимунизации.

Ваксините не са опасни, коментира алергологът академик Богдан Петрунов.

“Тук става въпрос за вкарване в организма на човека на продукти, които стимулират мощно защитните сили. Без ваксините ние, фактически, огромна част от инфекциозните заболявания, които съществуват, ние просто ще загиваме“, каза Петрунов.

От Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че за момента няма данни за усложнения при заразените с морбили у нас.

mediapool.bg