Кламер БГ - Новини: Шофьори искат превантивно отнемане на книжките на ползващи наркотици

Шофьори искат превантивно отнемане на книжките на ползващи наркотици

България

|
Вт, 09 Юни 2020г. 18:36ч.
Шофьори искат превантивно отнемане на книжките на ползващи наркотици

Законова поправка, която да позволи отнемането на шофьорските книжки на всички лица, за които се установи, че ползват наркотици, предложи Българското обединение на шофьорите на транспортната комисия в парламента. Според сдружението това ще има повече превантивен ефект срещу инцидентите по пътищата, причинявани от употребили наркотици водачи, отколкото поредното вдигане на санкциите.

Внесените от тях текстове предвиждат здравното министерство да подава информация за хората, за които има информация, че ползват наркотици и временно да им се отнема свидетелството за управление на автомобил. Вътрешният и здравният министри трябва да решат какъв ще е начинът за връщане на книжката, но се предлага това да става най-рано след шест месеца и след извършени три внезапни проверки на човека за кръвен тест дали все още взема дрога. След като се върне свидетелството, водачът ще бъде проверяван веднъж годишно да наличие на забранени субстанции в организма.

Аргументът на обединението на шофьорите е, че така ще се предотвратят в по-голяма степен катастрофите под въздействието на наркотици като жестокият инцидент с журналиста Милен Цветков.

Според организацията повишаването на санкциите е насочено само към около един процент от настъпилите тежки пътно-транспортни произшествия, което означава, че няма да се промени нищо съществено.

mediapool.bg