Кламер БГ - Новини: Шефът на комисията по хазарта е признал за чадър над бизнеса на Божков

Шефът на комисията по хазарта е признал за чадър над бизнеса на Божков

България

|
Нед, 02 Фев 2020г. 08:21ч.
Шефът на комисията по хазарта е признал за чадър над бизнеса на Божков

Арестуван е настоящият шеф на Комисията по хазарта Александър Георгиев, който е "направил самопризнания, че е покровителствал бизнеса на Васил Божков". Това е съобщила говорителят на главния прокурор Сийка Милева в събота пред бТВ. По-късно през деня Милева е отказала да потвърди пред други медии изнесената пред бТВ информация, като се е ограничила с твърдението, че Георгиев е направил самопризнания.

Васил Божков твърди, че цялата акция срещу него е напълно незаконна, а целта е някой да му вземе бизнеса.

По-късно през деня прокуратурата обяви, че на Георгиев е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление. Той е оставен на свобода срещу гаранция от 40 хил. лв.

Преди два дни прокуратурата анонсира, че разполага с доказателства за това, че обвиняемият е предлагал 10 000 лева на ден на длъжностно лице от комисията по хазарта, който да внася предложения за отнемане на лицензи на конкурентни дружества. За това са уведомени НАП, КПКОНПИ и министърът на финансите.

Други са в ареста

На този фон в събота Специализирания наказателен съд реши да задържи в ареста бившия председател на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев.

Съдът прие изцяло искането на Специализираната прокуратура за задържане, обосновавайки се с наличие на обосновано предположение, че обвияемият е съпричастен с повдигнатите му обвинения. Магистратите обявиха, че има опасност той да извърши и ново престъпление.

Държавното обвинение съобщава за ареста и на бизнесмена Борис Бекяров, който беше обявен за издирване заедно с Васил Божков. Той е задържан на летището във Виена.

Борис Бекяров е сред дългогодишните партньори на Божков още от 90-те години, припомня "Дневник". Той е сред първите съдружниците в "Еврофутбол" заедно с Александър Тумпаров и Стефан Найденов, който е баща на основателите на "Ефбет" братята Цветомир и Боян Найденови. Именно Найденови подадоха сигнал в прокуратурата срещу Божков за заплахи, изнудване и за невнесени такси от лотарията през декември.

Не се знае арестуван ли е Божков

В петък вечерта главният прокурор Иван Гешев обяви "неофициалната информация", че Васил Божков вероятно е арестуван в Обединените арабски емирства. До събота следобед тази информация не беше потвърдена официално.

От няколко дни Божков е в чужбина, но през това време му бяха повдигнати седем обвинения, включително като лидер на организирана престъпна група, занимаваща се с принуда, изнудване, длъжностни и данъчни престъпления, подкупи и пране на пари.

Прокуратурата казва, че Божков е укрил над половин милиарда лева данъци от държавата, но това твърдение е доста спорно. То лежи върху доклад на финансовата инспекция, в който се твърди, че Националната лотария най-вероятно е избегнала плащането на такси върху хазарните игри. Неплащането на такси обаче не е престъпление по Наказателния кодекс и за него се полага единствено финансова санкция.

Държавата започна изземането и на културно-историческите ценности от частната колекция на Васил Божков.

mediapool.bg