Кламер БГ - Новини: АПИ била длъжна да почисти само "сянката" на подпаления моста на "Струма" и 2 метра извън нея

АПИ била длъжна да почисти само "сянката" на подпаления моста на "Струма" и 2 метра извън нея

България

|
Пет, 23 Авг 2019г. 11:37ч.
АПИ била длъжна да почисти само "сянката" на подпаления моста на "Струма" и 2 метра извън нея

Агенция пътна инфраструктура (АПИ) няма задължения да изчисти тоновете отпадъци, струпани незаконно под моста на магистрала „Струма“ край Дупница, където преди десет дни избухна пожар и повреди съоръжението. Това стана ясно от думите на шефа на агенцията Георги Терзийски пред Нова телевизия. В петък сутрин той отиде на място, за да провери как върви "почистването". Около моста продължават да стоят тонове отпадъци, струпани от фирмата "Феникс ресурс". Според Терзийски обаче това не е проблем на АПИ. Той обясни, че агенцията има задължение да почисти само терена, върху който пада сянката на съоръжението и два метра извън него.

"Това е сянката на съоръжението плюс два метра от нея. Т.е. съоръжението, проектирано върху земната повърхност и два метра от нея“, обясни шефът на АПИ. На въпрос какво прави агенцията, ако има боклуци или пожар на третия метър от сянката, Терзийски отговори: „Можете да попитате собствениците на земята, собственика на фирмата за рециклиране. Ние като отговорен собственик правим всичко възможно".

Терзийски ще проверява работата по разчистването на магистрала "Струма" само ден, след като зам.-кметът на Дупница Крум Милев обяви, че общината няма средства да почисти отпадъците, струпвани от фирма "Феникс ресурс" през последните пет години.

Огънят под моста при 62 километър на магистрала избухна след предупреждения до пътната агенция за подобна опасност. От дупнишката община твърдят, че още преди година са предупредили АПИ, но оттам не дошъл дори отговор на писмото им. След избухване на пожара от агенцията разпоредиха спешна проверка на всички 27 областни пътни управления. Целта е да се установи дали и на други места има "нерегламентирано използване на пространството под съоръженията и прилежащия сервитут".

Проверка на Mediapool показа, че нерегламентирани сметища има поне под още три моста на магистрала "Струма". БНР съобщи, че строителна фирма е оградила незаконно имот, който ползва като паркинг. Засега от АПИ не са взели отношение. Резултатите от проверката им ще бъдат обявени следващата седмица, става ясно от съобщението им.

Заради повредения мост участък от магистралата продължава да е затворен. За улеснение на трафика камионите над 12 тона се отклоняват по път е-79 при Долна Диканя. Колите слизат от магистралата малко преди Дупница.

Те ни сезираха, но нищо не открихме

АПИ наистина е била сезирана от местната власт още миналата година за купищата отпадъци, стана ясно от думите на Терзийски. Агенцията направила проверка, но не открила проблем. Не стана ясно дали говори само въпросните 2 метра или за цялостния район около моста.

АПИ е започнала почистване на терена под съоръжението. Боклуците се извозват с камиони на пътноподдържащата фирма. Терзийски обаче призна, че във всеки един момент купищата отпадъци наоколо може да се свлекат под моста. Въпреки това той обясни, че в момента няма опасност от нов инцидент. Пътната агенция чака община Дупница и екоинспекцията в Перник да им посочи място където да се депонира извозеният боклук, каза още Терзийски.

"Не може, не е коректно навсякъде, където има път, пътно съоръжение АПИ винаги да е виновната институция", заяви Терзийски, след като по-рано обясни, че не ходи да се жалва по телевизионни студия, а работи.

До края на деня

Пътната агенция има готовност да пусне движението по едното платно на магистралата до края на деня, каза още Терзийски. Направените след пожара тестове на съоръжението били обнадеждаващи

"Днес ще се направи изпитване на товароносимостта на платното към София. Предварителните резултати от пробите са много обнадеждаващи. Имаме готовност до края на деня да пуснем платното за движение в посока София", обясни шефът на АПИ

mediapool.bg