Кламер БГ - Новини: Шефката на НАП е в отпуск насред хакерската атака

Шефката на НАП е в отпуск насред хакерската атака

България

|
Пет, 19 Юли 2019г. 13:55ч.
Шефката на НАП е в отпуск насред хакерската атака

Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова се оказа в годишен платен отпуск насред скандала около хакерската атака спрямо агенцията, която разкри лични данни на около 5 милиона българи.

Това се разбра от думите на финансовия министър Владислав Горанов в парламента. Той е шеф на Димитрова, но тя се назначава и освобождава от правителството. Засега не се повдига въпросът за евентуална нейна оставка.

Пред журналисти в парламента Горанов разкри, че Димитрова е в годишен отпуск, но "едва ли си изкарва добре". "Ще имаме разговор по този въпрос с нея, но нека да установим защо и как се е стигнало до този пропуск", обясни министърът. По отношение на Димитрова той каза, че тя е: "изключително добър професионалист, на който има доверие за всичко останало, освен за информационната сигурност".

Горанов обясни, че тепърва ще се установява какви точно са пропуските. Министърът информира, че "Информационно обслужване" ще извърши одит на системите и ще изготви анализ на здравината им.

"Никой не е очаквал, че едно от новите приложения, които работят в сървърите на НАП, ще бъде толкова лесно уязвимо - знаем кое е конкретното приложение, но това не намалява щетата", каза още той.

Владислав Горанов отново повтори тезата си, че не бива да се толерира и героизира поведение, което е в нарушение на установените правила.

mediapool.bg