Кламер БГ - Новини: Източването на Шабленското езеро помогнало да се изчисти от тинята

Източването на Шабленското езеро помогнало да се изчисти от тинята

България

|
Пет, 22 Март 2019г. 13:38ч.
Източването на Шабленското езеро помогнало да се изчисти от тинята

Шабленското езеро е затлачено с тиня, а рибата в него намалява. Това е установила проверката на екоминистъра Нено Димов, който спешно отиде в Шабла, след като се разбра, че водоемът е източван, за да не се наводни близката правителствена резиденция.

"Шабленското езеро е давало вода за напояване на 10 000 декара през годините, тоест имало е перманентно източване. Това го е държало в добро състояние”, заяви Димов пред Нова телевизия.

Той продължава да твърди, че изпускането на водата не е навредило на езерото. В четвъртък екозащитници го обвиниха, че е излъгал и заявиха, че са нарушени поне четири закона при източването на водоема. Според министъра обаче намаляването на обема на водата е помогнало.

"Много говорих с кмета и местните какво е било състоянието на езерото преди години и сега. В момента то е затлачено с тиня, кислородът намалява рибата изчезва, раците ги няма. Рибарите не ходят вече там. Състоянието на Шабленското езеро не е добро. Макар и аварийно отводняването е изхвърлило част от тинята”, заяви той.

Изкопът, направен за източване, е бил само един метър, но водата го разширила, каза още екоминистърът. Според него под самото езеро има извори, които го пълнят. Всички дейности по водоема трябвало да се извършват преди 1 април, за да им време обемът на водата да се възстанови.

mediapool.bg