Кламер БГ - Новини: ЕК дава 11 млн. евро заради избитите прасета

ЕК дава 11 млн. евро заради избитите прасета

България

|
Вт, 06 Авг 2019г. 18:52ч.
ЕК дава 11 млн. евро заради избитите прасета

България е поискала от Европейската комисия спешно да получи 11 млн. евро, с които да бъдат изплатени обезщетения на собствениците на заразени с африканска чума свинекомплекси, където прасетата се избиват и вече са унищожени 80 хил. от общо 126 хил засегнати животни. Очаква се до 30 дни помощта да бъде одобрена, като се търсят начини от европейския бюджет да се отпуснат средства за компенсация и на стопани на регистрирани малки обекти за отглеждане на прасета, които също са заразени и подлежат на евтаназиране.

Страната ни ще получи от Брюксел и 2.9 млн. лв. за покриване на най-неотложните нужди за прилагане на мерките за спиране на заразата.

Спорети ще се купи лабораторно оборудване и ще се извърщват и проби за наличието на болестта.

Финансовата помощ бе обявена от земеделското министерство след среща на агроминистъра Десислава Танева с еврокомисаря по здравеопазването Витянис Андрюкайтис в Брюксел.

"Ние изпратихме и по реда за спешна помощ искане за 11 милиона евро, към 31 юли, сума очаквана, прогнозна, по повод обезщетенията на евтаназираните свине в огнищата в свинекомплексите. Тази сума ще търпи корекции и ние, разбира се, ще я коригираме. Ще очакваме до месец решение. Помощта, която поискахме, комисарят и неговият екип потвърдиха, че ще бъде разгледана в спешен порядък", каза Десислаав Танева, цитирана от БНТ.

"Подкрепа и компенсация ще има само за големите свинекомплекси, но предвид това, че хората са участвали в борбата с чумата като доброволно ликвидираха свинете в личните си стопанства, предлагаме план за подкрепа на тези стопани, за изграждане на биосигурност в техните ферми, независимо от това колко са големи", добави Андрюкайтис.

Той допълни, че ситуацията с африканската чума по свинете в България е много сериозна и призовава въпросът да не се политизира. Такива опити вече прави БСП, която обвини управляващите в бездействие, довело до разпространяването на болестта.

Очаква се и още подпомагане

В средата на септември и началото на октомври у нас пристига група от Европейската комисия, която ще проверява направеното до момента по отношение борбата с чумата. От резултатите от тази проверка ще зависи бъдещата финансова подкрепа за България от страна на Европейската комисия.

По-рано пред деня д-р Александра Митева от Българската агенция по безопасност на храните съобщи, че осемдесет хиляди прасета от индустриалните ферми, в които са констатирани огнища на африканска чума по свинете, вече са унищожени. Още 46 хиляди животни от заразените свинекомплекси предстои да бъдат умъртвени

като част от мерките срещу разпространението на болестта. До дни ще е ясно дали стопаните на свине, отглеждани в задния двор в 23 области на страната, са изпълнили заповедите за доброволно превантивно заколване на животните, допълни тя.

"Ветеринарите се очаква да изготвят и връчат съответните предписания и актове за установяване на нарушения. Ако обектът за отглеждане на свине не отговаря на изискванията на закона, то собствениците се наказват с глоба от 500 до 1000 лева, а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лева. При връчването на акта има срок, в който е указано какво трябва да се направи и съответно ще се пристъпи към процедура за принудително умъртвяване", коментира Митева пред БНР във вторник.

Според нея обаче никъде в страната все още

не е започнало принудително умъртвяване на прасета в личните стопанства на хората. Недоволството от страна на собствениците на домашни прасета в някои райони на страната срещу заповедите за унищожаване на свинете в задните дворове обаче не намалява.

В последните дни няма нови открити случаи на огнища в промишлени свинеферми, но във в вторник стана ясно, че е установен първият случай на африканска чума по видите прасета в Югозападна България. Труп на умрял глиган е бил открит в ловното стопанство "Искър" – Самоковско, и пробата се е оказала положителна, съобщи директорът на Югозападно държавно предприятие Дамян Дамянов. Заради заразата е ограничен достъпът в стопанството и в него могат да влизат само служителите му. Предприет е и интензивен отстрел на диви свине, от чиито трупове се вземат проби за изследване, за да се проследи динамиката на заболяването, обясни Дамянов.

В област Силистра бе удължено до 20 август бедственото положение, заради установени нови положителни проби за африканската чума в свинекомплекса "Ветрен",съобщиха от областната администрация.

В Сливен евтаназирали 90% от домашните прасета

Според областния управител на Сливен Чавдар Божурски в региона доброволно са умъртвени 90% домашните прасета. От близо 6 хил. животни, преброени към 30 юли, са останали само малко повече от 1200. Според Божурски повечето хора са осъзнали, че единственият начин за предотвратяване на епидемия е умъртвяването на животните в домашните стопанства без регистрация и извън ветеринарен контрол.

Той призова и протестиращите срещу убиването на прасетата край село Крушаре, който са блокирали пътят Ямбол – Сливен, да спрат да възпрепятстват придвижването на автомобили.

"Уважавам правото на протест, но не мога да се съглася, че 20 души имат право да нарушават правата на хиляди пътуващи. Проявяваме търпение към действията на протестиращите, но и нашето търпение не е безкрайно. Според нашата информация на протеста почти няма стопани от Крушаре, там са основно хора, които дори нямат домашни прасета. Време е протестиращите да приемат реалността и да се съобразят с нея", каза Божурски, цитиран от агенция "Фокус".

БСП предлага мерки срещу чумата

От БСП упрекнаха управляващите, че не взима активни и навременни мерки за справяне с проблема.

"Има прогноза на експерти, че до края на август цялата страна ще бъде засегната. През последните години правителството на Борисов проспа възможността да ограничи този процес, да го спре. По-тревожното е, че днес, когато трябва да се действа активно, това не се прави. Има усещане за хаотични действия, различни във всеки район", каза лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Според нея трябва да се сигнализира прокуратурата за бездействие на длъжностни лица, довели до ситуацията с чумата по свинете.

По думите ѝ не може цялата държава да "ври и кипи" заради чумата и единствената среща на премиера Бойко Борисов да е среща с футболен клуб "Арда", вместо да предприема мерки за решаване на проблема.

"Разбира се, ние разбираме за какво става дума. Идват местни избори. Сигурно взема пак кампанията на ръчно управление. Почва да раздава пари отсега, но има над партийните интереси има и далеч по-големи. За нас чумата е приоритета на държавата", добави Нинова.

Социалистите обясниха, че заради бездействието на управляващите, те предлагат мерки за справяне с чумата.

Една от идеите им е да бъде сдаден фонд, от който да се плаща за убитите прасета. Искат да бъде проведена среща в всички председатели на ловни дружини, за да се измисли план и дивите прасена да се отстрелват централизирано, а не хаотично.

Омбудсманът Мая Манолова също разви тезата, че управляващите са абдикирали от проблема.

"Въпреки разясненията и обещанията за справяне с кризата, гражданите нямат доверие в институциите, съмняват се в необходимостта от крутите мерки, чувстват се като изкупителна жертва и заплащат жестока цена. Вместо бърза реакция и умни решения, трайното впечатление е, че се абдикира от борбата с чумата и се прехвърля изцяло отговорността върху собствениците, нареждайки им сами да унищожат животните си. В същото време няма посочени места къде да бъдат заровени остатъците, което крие опасност от сериозни екологични щети", написа тя във фейсбук профила си.

mediapool.bg