Кламер БГ - Новини: Последните 13 секунди от фаталния полет са в "черната кутия" (видео)

Последните 13 секунди от фаталния полет са в "черната кутия" (видео)

България

|
Пет, 25 Юни 2021г. 16:23ч.
Последните 13 секунди от фаталния полет са в "черната кутия" (видео)

"Черната кутия" на падналия МиГ-29 е повредена и разчитането на данните ще се забави, ако това въобще е възможно.

"Кутията" бе открита на дълбочина от 70 метра в Черно море, почти 20 дни след индидента, при който загина военният пилот майор Валентин Терзиев.

"Кутията" е доставена от руската корпорация "РСК МиГ" и България ще поиска от руснаците да установят кой точно е производителят и той да се опита да извади информацията, обясниха инженерите от авиобаза "Граф Игнатиево".

"Става въпрос за това, че е скъсан лентов кабел и такъв трябва да бъде доставен нов. А също така се опасяваме се, че има части от платката, които са разхерметизирани и с възможни повреди. Така или иначе със съдействието на производителя се надяваме, аз съм почти 100 процента сигурен, че ще възстановим всичко и до дни информацията ще бъде свалена", каза министърът на отбраната Георги Панайотов в петък сутринта пред БНТ.

По-късно обаче инженерите от авиобазата не бяха толкова сигурни, че информацията ще бъде спасена.

В авиобазата са спрели опитите заради опасение, че може да загубят данните.

Майор Терзиев загина при нощни стрелби на 9 юни. Изтребителят му се разби в Черно море близо до Шабла.

Досега точните причини за инцидента не се знаят, като от МО се надяват разчитането на данните от "черната кутия" да ги изяснят.

Производителят е създал устройство, създал е хардуера, създал е процесор, който контролира записа и свалянето на информация и ние считаме, че той единствен и в най-голяма степен може да гарантира, че тази информация може да бъде свалена без загуба, каза подполковник Людмил Вълков, началник на отдел Авиационна техника и въоръжение в авиобаза "Граф Игнатиево".

Според първоначалната информация Терзиев е трябвало да направи допълнителна маневра, за да порази движещата се мишена. Тя е падала по-бързо, отколкото е трябвало, но пилотът се е справил със задачата. След това обаче самолетът е изчезнал от радарите.

"Установено е, че мишената е спусната от 7000 м, за 480 км в час, в рамките на изискванията, малко по-късно пада и е увеличила вертикалната скорост, не знаем защо се е случило. В черната кутия се съдържа информация от последните 13 секунди от полета и действията на пилота. По-голяма част от фактите за полета са възстановени, ще бъдат съобщени", обясни военният министър пред бТВ.

Жената на загиналия пилот Димитрина Попова публично се осъмни, че е имало грешка при ръководенето на полета.

Според военните и без информацията в черната кутия има достатъчно данни, за да се изясни инцидента. Полетът е бил контролиран в учебна среда и има записи на разговорите в командния пункт.

Очаква се разследването да завърши в средата на юли.

"Не се спекулира, не се крие информация. Ние искаме да разберем какво точно се е случило", каза командирът на авиобазата бригаден генерал Николай Русев на пресконференция в петък следобед.

През последните две седмици бяха лансирани различни версии за инцидента, като се стигна до ситуацията сръбското военно министерство да опровергава спекулации, че е възможно българският изтребител да е бил свален край Шабла от изстреляна от сърбите ракета С-125 Нева.

mediapool.bg