Кламер БГ - Новини: Централната баня ще има модерен СПА център

Централната баня ще има модерен СПА център

България

|
Пет, 27 Ноем 2020г. 19:11ч.
Централната баня ще има модерен СПА център

В северното и източното крило на Централна баня в столицата да бъде създаден модерен СПА център с богато разнообразие от термални услуги и да се развива под формата на публично-частно партньорство. Това е заложено във визията на трите избрани екипи "Софийски терми", "Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс" и "Историческа баня", които в петък представиха визията си за банята.

Ключови акценти в разработките са по-добрата социализация интеграция на археологическото наследство и минералната вода в зоната около Централната баня.

От класирането до момента става ясно, че към момента най-много точки, (93.80 точки) е събрал "Софийски терми", следва "Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс" (82.60 точки) и "Историческа баня" - със 70 точки.

"Представените днес концепции не са просто интересни идеи или архитектурни проекти. Това са предложения, които са обмислени и създадени от широк кръг специалисти от различни сфери, работили заедно, за да предложат цялостни решения за бъдещето на сградата. Затова концепциите съдържат, както предложения за оптималното използване на вътрешните и външни пространства, така и идеи за оползотворяването на минералната вода, подход за съжителство с Музея на София и особено важно - бизнес план и модел за управление. Тоест общината получава три комплексни предложения, разработени изключително задълбочено от различни професионални гледни точки, които работят в много сходна посока", коментира директорът на Софияплан Любо Георгиев.

Отворената покана за разработване на концепция за развитие на северното и източно крило на Централна баня стартира на 15 май 2020 г., за да потърси аргументирани решения за успешното използване на сградата. Документи подадоха четири български и чуждестранни обединения, като всяко от тях предложи екип и метод на работа, резюме на концепция, бизнес план и модел за развитието на двете крила на банята.

Комисия в 15-членен състав избра три от екипите, които в рамките на три месеца трябваше да развият в детайл своите концепции, бизнес план и модел за неизползваната част от сградата.

"Анализът на екипите е много задълбочен и дава реална посока за трансформацията на Централната баня. Посоката е ясна – връщане на минералната вода в сградата и създаване на термален център. Намирам потенциал и в трите концепции и съм респектиран от работа на екипите. Всички те са обхванали в анализите си и прилежащите пространства, което е много важно. Банята не функционира сама за себе си, а е част от историческия контекст. Бизнес моделът, който представят и трите екипа може да бъде реализиран, тъй като анализите им показват, че дебитът на минералната вода е достатъчен за всички спа процедури и допълнителни изисквания на 21 век. Надявам се да проведем архитектурен конкурс, за да влезем в конкретика и да пристъпим към довършване на задачата. След представянето на доклада пред Столчния общински съвет ще изготвим задание за конкурса. Ще съдействам, заедно с екипа на Софияплан да довършим работата докрай", заяви главният архитект Здравко Здравков.

Екипът на Софияплан ще събира коментари по концепциите до края на годината на info@sofiaplan.bg. След това на базата на предадените разработки и получената обратна връзка Софияплан ще подготви план за действие, който да бъде внесен за разглеждане в Столичния общински съвет в първите месеци на 2021 година.

mediapool.bg