Кламер БГ - Новини: Цветанов прогнозира, че НС ще даде картбланш за преговори за F-16

Цветанов прогнозира, че НС ще даде картбланш за преговори за F-16

България

|
Нед, 13 Ян 2019г. 13:38ч.
Цветанов прогнозира, че НС ще даде картбланш за преговори за F-16

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов прогнозира, че предложението за започване на преговори със САЩ за закупуване на 8 изтребителя F-16 ще получи подкрепа в парламента. "Това, което се предлага от работната група и беше прието от Министерския съвет, смятам, че това е възможният най-оптимален вариант и нещо, с което страната ни би могла да се гордее след десетилетия. Това е инвестиция в сигурност", коментира Цветанов в неделя пред БНР.

Тази седмица правителството очаквано предложи на парламента да одобри започването преговори със САЩ за купуването на изтребители F-16 Block 70 и да допусне възможност бъдещият договор "да се отклони" от досегашните задължителни изисквания на българската страна. Кабинетът има уверението на Белия дом, че в хода на преговорите цената на изтребителите ще бъде намалена.

Освен БСП и "Воля", против решението са участващите в управлението партии "Атака" и НФСБ. Предположенията са, че предложението ще мине с подкрепата на ГЕРБ, ВМРО и ДПС. Очаква се това да стане идната седмица.

Окончателното решение е политическо, но е много важно да се направи прозрачна процедура, каза Цветанов. Мотивите на БСП и лидера на НФСБ Валери Симеонов срещу преговорите за F-16 са именно непрозрачна процедура, но Цветанов отхвърля тези упреци. Той припомни, че предходното решение за избор на шведски изтребители, взето с благословията на бившия командир на ВВС и настоящ президент Румен Радев, бе отменено именно зарази непрозрачност и стартира нова процедура.

"С анкетната комисия в НС успяхме да покажем на световната общественост, че страната ни не е такава, която може да взима решенията на тъмно. Решенията ги взимаме дълбоко осъзнати при спазването на прозрачна процедура", каза Цветанов.

Той изтъкна като предимство на американската оферта, че няма никакви скрити разходи. На България няма да й се налага да придобива каквото и да било чрез отделни договори с трети страни или лицензи от правителства, подчерта Цветанов.

"Трябва да се инвестира в сигурност и тази българска армия, която изстрада и не беше финансирана толкова много години, да бъде подкрепена. Алтернативата е безвремие", коментира и председателят на парламентарната комисия по отбрана Константин Попов (ГЕРБ).

"Това, че започваме преговори, съвсем не означава, че има договор. Има последваща ратификация. За да се стигне до нея, правителството трябва да извърши огромна работа и в края на краищата да предложи нещо на парламента. Така че процесът изобщо не е завършил", обясни той пред БНР.

И предупреди, че "драматизирането" на темата може да доведе до отлагане на целия процес и може да има сериозен ефект не само върху този проект, но и върху всички останали проекти за модернизация на българската армия.

Ген. Попов каза, че следващата седмица в парламента ще има дебати по темата: "Те ще са на политическо ниво. Политиците ще вземат решение, но то ще е на базата на експертизата, която е извършена".

По думите му предложението може и да не мине в парламента, но ако се приеме, това ще даде увереност и единство на България за продължаване по пътя на модернизацията: "Сигурен съм, че българското правителство, което трябва да бъде поздравено за смелостта и за това, че иска да продължи модернизацията, ще си свърши добре работата и няма да предаде националните интереси".

"Ние не казваме, че отпадат основните изисквания. Казваме, че правителството – това, което е предложило и сме го приели, ще трябва да носи своята отговорност, когато дойде отново за ратификация на предложен договор или дойде с предложение за преговори със следващия кандидат. F-16 също участва с една много по-сериозна сума и това не ги отказва. Така че всеки, който имаше желание, можеше да участва", отбеляза ген. Попов и подчерта, че има избор, а не конкурс. "Щом няма конкурс, не виждам как ще бъде опорочен и защо точно опорочен", коментира той критиката на президента по темата.

"Параметрите, заложени в математическия модел, не са гласувани от депутатите – това е отговорност на правителството и по-специално на Министерството на отбраната. Ние връщаме отговорността в правителството. На МС няма да му е по-леко, ако с 5 лв. бъде надхвърлена максималната цена", поясни ген. Попов.

"Основната цел е ние да придобием бойни способности, които обявявахме гръмогласно, че липсват. Трябва да се преследва целта. Трябва да има комплексен подход и България трябва да извлече максимална полза във всички възможни сфери – и в сферата на индустриалното сътрудничество", допълни той и изрази надежда в страната да има и повече работни места, свързани с високи технологии.

mediapool.bg