Кламер БГ - Новини: Цветанов иска да обединява всички в център дясно

Цветанов иска да обединява всички в център дясно

България

|
Нед, 20 Септ 2020г. 17:56ч.
Цветанов иска да обединява всички в център дясно

Бившият номер 2 в ГЕРБ Цветан Цветанов изяви намерения новия му политически проект да обединява всички в център дясно, да отстоява евроатлантическите ценности, както и да обедини всички етноси в страната. Това стана ясно в неделя по време на първо официално събиране на инициативния комитет на партията му "Републиканци за България".

"При тази конфронтация и противопоставяне в политиката в момента трябва да намерим пътя към една нормалност. Днес не виждам в страната да има хоризонтът, който трябва да има. Липсва реален политически дебат. Половината българи не гласуват, може би защото много хора се разочароваха от гласа си досега", каза още Цветанов в откриващото си приветствие.

От сцената Цветанов благодари на част от инициаторите на проекта, като започна от дошлите от чужбина.

"Искам да благодаря на нашите приятели, които живеят в САЩ, на братя Вълневи, излезли от Родопите, стигнаха до САЩ и станаха успели българи в Чикаго". През 2015 година братята Павел и Румен Вълневи стартираха телевизия БиАйТи, която имаше офиси и в София и в Чикаго. На 9 февруари 2018 г. телевизията бе продадена на продуцента Мирослав Янев, който обещаваше да я развива, но в последствие бе фалирана. В САЩ братята имат над 600 тира, хранителни магазини и др.

Оказа се, че друг българин Иван Тодоров, който също живее в САЩ, е предоставил къщата си в центъра на Пловдив за офис на новия политически проект на Цветанов. "Иван Тодоров, който другата седмица трябва да си тръгне обратно към САЩ каза, че е готов да тръгне с нас. Той предостави фамилната си къща за офис в центъра на Пловдив", каза Цветанов.

Благодарности бяха отправени и към Благой Благоев, трикратният световен шампион по вдигане на тежестик, който от 30 години живее в Австралия. Той е представител на българската общност в Мелбърн. "Общността иска да гласува за тази промяна, която всеки очаква", каза Цветанов.

Зад проекта застава и Георги Пандуров, който в последните 40 години живее в Германия и работи като оперен певец в Кьолнската опера.

Благодарност бе отправена и към Недко Недев от Сливен. "Представител на компания, която има предприятия в 20 точки на света. Човек, който пътува по света и се връща, защото остана в Сливен", каза Цветанов.

Сред застаналите зад проекта на Цветанов очаквано бе посочена Джема Грозданова. Тя беше депутат от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по външна политика до внезапното й напускане преди няколко месеца. А също и координаторът на ГЕРБ по въпросите на малцинствата в област Шумен инж. Гюнай Исмаил.

Цветан Цветанов изказа благодарност и към д-р Ценко Сотиров, който определи като най-добър стоматолог в Русе и към Тодор Тодоров, за който каза, че е един от най-добрите криминални психолози, работещ добре с полиграфа. А също и на "приятелите от Кърджали - Илия, Рашид".

Цветанов изказа и специална благодарност към баба Тянка, с която се запознал като вицепремиер и министър на вътрешните работи при бедствието в с. Бисер. "Тя е тук с нейния внук и неговата приятелка. Те в момента правят реализацията си в България", каза още той.

На форума стана ясно, че експертът, на който ще разчита Цветанов в сферата на енергетиката, е Христо Казанджиев. За него бе посочено, че той "отстоява независимостта на страната в енергийния сектор". Той е експерт към "Български енергиен форум". Магистър е от Университета по минно дело и геология, гр. София. Над 20 години има опит в сферата на петролните проучвания в България, Либия и Сирия, покриващ целия спектър от дейности.

Журналисти също застават зад "Републиканци за България". Това е водещият на предаването "Вяра и общество" в БНТ Горан Благоев. През юни стана ясно, че директорът на БНТ Емил Кошлуков се закани да отстрани Горан Благоев като водещ на предаването заради критиките му към висши представители на Българската православна църква (БПЦ), към изпълнителната власт и лично към премиера Бойко Борисов, включително и заради въпроси, свързани с отпуснатите пари за БПЦ. В крайна сметка предаването влезе в есенния телевизионен сезон на националната телевизия.

Другият журналист е Георги Стафенов, бивш издател на вестник "Седем".

Посечени бяха и бивши спортисти, които застават зад проекта. Сред тях са Светла Златева, Николина Щерева, Боян Иванов, за който Цветанов посочи, че е "легенда във волейбола".

Преди дни отцепници от СДС в Пловдив казаха, че се присъединяват към "Републиканци за България". Обявиха, че става дума за близо 300 души. Зам.-председателят на партията Емил Кабаиванов, който е и кмет на Карлово, обаче твърди, че става дума за около 30 души.

Учредяването на партията ще се проведе на 27 септември, идната неделя.

mediapool.bg